Info

2. avgust 2023.2. avg 2023.
Nikola Bertolini obišao projekte koje lokalna samouprava sprovodi zajedno sa EU

Nikola Bertolini obišao projekte koje lokalna samouprava sprovodi zajedno sa EU

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini, posetio je Šabac i, zajedno sa gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem, obišao projekte koje lokalna samouprava sprovodi uz podršku EU. Gradonačelnik je gosta prvo poveo u razgledanje Naučnog centra na Letnjikovcu koji je izgrađen uz pomoć sredstava EU obuzbeđenih preko programa EU PRO Plus.




-Veoma sam srećan što sam se posle godinu dana vratio u Šabac gde mogu da vidim veoma interesantne projekte koji su ovde urađeni. Mi finansiramo mnoge projekte u različitim zemljama, u oblasti obrazovaanja. Oni obuhvataju vrtiće, škole, ali još nisam video nešto ovog tipa. Ovaj projekat je veliki izazov. Briga o potencijalima dece je jedan od najlepših zadataka svakog roditelja, a ukoliko lokalna samouprava napravi i vodi ovakav prostor to je usluga od nemerljive vrednosti za zajednicu. Pozitivno sam iznenađen ovim što sam video i jedva čekam da ponovo dođem za godinu dana i vidim jedan od kampova i decu koja dobijaju dodatnu nastavu. Deca su sada mnogo izloženija različitim stvarima, informacijama, igrama, stimulacijama koje ja u tom uzrastu nisam imao prilike da iskusim. Sva dodatna saznanja predstavljaju važan aspekt u odrastanju svakog deteta. Razvoj potencijala i povećanje znanja za decu predstavlja prednost u daljem životu i ovo je prvi korak za poboljšanje sredine u gradu Šapcu, rekao je Bertolini na Letnjikovcu i čestitao gradu Šapcu na uspešno izvedenom projektu.



Gradonačelnik Pajić je istakao da se radi o jednom od najlepših i najboljih projekata koje je grad u poslednje tri godine realizovao sa EU. Naučni centar "Fabrika ideja za 21. vek" je projekat vredan 450.000 evra. Polovinu novca dala je EU, dok je grad učestovovao sa drugom polovinom.



-Verujem da ćemo već krajem avgusta organizovati prvi kamp. Centar je zamišljen kao nadgradnja obrazovnom sistemu, mesto gde će se najbolji učenici dodatno razvijati i dobijati nova znanja, sa najboljim nastavnicima koji će ovde raditi. Imamo smeštajni kapacitet za 40-ak učenika koji ovde mogu višednevno da borave i za četiri nastavnika koji će sa njima raditi. Želja nam je da pored biologije, fizike i hemije uvrstimo i druge programe. Mislim da ćemo početi sa matematičkim kampom koji će učenicima sa teritorije Šapca omogućiti dodatna znanja i veštine potrebne za najviše domete na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Priču zaokružujemo, pored rada sa nastavnicima i učenicima i radom sa roditeljima nadarenih učenika. Oni su takođe ciljna grupa predviđena ovim projektom. Roditelji treba da znaju kako da se ponašaju sa nadarenim učenikom, kako bi on svoje potencijale ostvario u najviše stepenu, rekao je gradonačelnik Pajić.



Nakon Naučnog centra obišli su i 23 novoizgrađene stambene jedinice socijalnog stanovanja koje su izgrađene u naselju Triangla u okviru programa "Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj ikluziji". Ovde su posetili jednu porodicu koja se nedavno uselila u jedan od stanova.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa