Info

17. avgust 2023.17. avg 2023.
J. Karšik (priv. fb profil)

J. Karšik (priv. fb profil)

In memoriam: Jovan Karišik (1957-2023)

Nekadašnji košarkaš šabačke Ive, iz najuspešnijeg perioda ovog kolektiva, početkom devedesetih godina, Jovan Jovo Karišik, zauvek je napustio životnu scenu u Šapcu u 66. godini života.

Karišik je deo generacije koja je najpre izborila plasman iz Prve B u Prvu A ligu u sezoni 1991/92, a potom je ostao u žutim dresu i u najvišem rangu u godinama kada je tim igrao polufinale plej ofa JUBA lige. Nastupao je u generaciji sa: Grušanovićem, Negovanoviće, Markovićem, Zirojevićem, Đurićem, Jovanovićem...

Jovo Karišik, kako su ga znali u Šapcu, rođen je u Sarajevu 1957. godine. U dugoj košarkaškoj karijeri, osim u Šapcu, igrao je u klubovima iz BiH, Hrvatske i Slovenije.

Ekipa Ive koja je izborila palsman u Prvu A ligu (Karišik broj 11) (foto: priv. fb profil)


Počeo je karijeru u ekipi Železničara iz Sarajeva, odakle dolazi u Šabac „Zorku“. Zajedno sa Milovanom Stepandićem odlazi u Osijek, ekipu Slavonke, a potom se vraća u Šabac i dres onda već Ive. U finišu karijere je nastupao kratko i za slovenački klub Domžale i sarajevski Igman. Košarku nije napuštao i kada je završio karijeru. Preuzeo je prvi tim nakon odlaska Milovana Stepandića 1998. godine i prihvatio da vodi ekipu u teškoj finansijskoj situaciji, ne bežeći od izazova. Bio je i poslednji trener Ive. Nakon trenerskog perioda imenovan je i za regionalnog poverenika Košarkaškog saveza Srbije.

Pripada grupi igrača koji su igrali dugo, te je patike o klin okačio tek sa 40 godina. Iza sebe je ostavio ćerku i sina.

Šabac je grad u kome je proveo najveći deo života i tu će mu biti i večna kuća. Jovan Jovo Karišik će biti sahranjen na Novom groblju.
D. B.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa