20. avgust 2023.20. avg 2023.
Prijem u Gradskoj kući/Glas Podrinja

Prijem u Gradskoj kući/Glas Podrinja

U Šapcu počeo međunarodni seminar o Holokaustu

Povodom početka seminara o Holokaustu i ljudskim pravima, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, zajedno sa organizatorima seminara Teraformingom iz Novog Sada i TOLI programom iz Njujorka, priredio je prijem za polaznike seminara i međunarodne i domaće stručnjake predavače u Gradskoj kući u Šapcu.

Naime, tradicionalni međunarodni obrazovni seminar za nastavnike, arhiviste, bibliotekare i muzejske radnike o Holokaustu i ljudskim pravima ,,Učimo od prošlosti – delujemo za budućnost”, održava se ove godine u Šapcu, u hotelu ,,Sloboda”, od 20 do 24. avgusta, u organizaciji Teraforminga iz Novog Sada i Olga Lengel instituta za studije Holokausta iz Njujorka (TOLI).

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, član delegacije Republike Srbije za sećanje na Holokaust i direktor Teraforminga Miško Stanišić, zamenica direktora Evropskog programa TOLI instituta Oana Bajka, zamenica ambasadorke Švedske u Republici Srbiji Ana Sofia Erasmie, politička savetnica u Ambasadi SR Nemačke u Republici Srbiji Hana Elten, direktor Muzeja ,,Topografija terora“, dr Tomas Luc, koji je jedan od međunarodnih gostiju predavača na ovogodišnjem seminaru, kao i potpredsednik Saveza jevrejskih opština Ladislav Trajer.
Glas Podrinja

- Veliko je zadovoljstvo što su organizatori izabrali grad Šabac za održavanje seminara o Holokaustu i ljudskim pravima. Sa nama su svetski predavači koji će, znanje koje budu ovde stekli, širiti među našim učenicima. To je najbolji način da negujemo kulturu sećanja, da govorimo o svemu onome što nas je zadesilo i u toku Prvog, a naročito u Drugom svetskom ratu, da se više nikada ne bi ponovilo. Grad Šabac je primer je drugim gradovima i opštinama kako treba negovati kulturu sećanja na naše prijatelje i sugrađane Jevreje koji su za vreme fašističke Nemačke i njenog terora nestali iz grada Šapca. Više nijednog Jevrejina nema među nama, ali put koji smo zajedno utrli treba da ostane večno zapisan u generacijama koje dolaze, jer su šabački Jevreji živeli sa Šapčanima u dobru i u zlu. Nažalost, podneli su najveću žrtvu. Grad Šabac će i dalje biti domaćin ovakvih skupova koji govore o ljudskim i manjinskim pravima, istakao je gradonačelnik Pajić.
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić/Glas Podrinja

Direktor Teraforminga Miško Stanišić istakao je važnost negovanja savremene kulture sećanja po međunarodnim normama na seminarima širom Srbije.
- Seminare organizujemo tri godine zaredom. Prvi put smo u Šapcu, što nam je veoma drago zbog šabačke istorije, ali i izuzetno kvalitetnog rada "Holokaust centra" u Šapcu. Ovde ne samo da imamo materijal kojim diše ovaj grad, nego i kolege sa kojima jako dobro sarađujemo i čija nam je podrška od velikog značaja. Takođe je važno da su i gradske institucije otvorene za saradnju. Nažalost, kultura sećanja je danas u Srbiji pomalo posrnula i često se zloupotrebljava za promociju nacionalizma umesto da služi sećanju na žrtve sa pijetetom, ali i sagledavanju načina na koji mi, kao pojedici, možemo da sačuvamo ona prava koja su bila ugrožena ljudima koji su stradali za vreme Holokausta, a to su ljudska i građanska prava, naglasio je Stanišić, jedan od koordinatora organizatora seminara u Šapcu.
Direktor Teraforminga Miško Stanišić/Glas Podrinja


Ovaj seminar je veoma bitan u anašnje vreme da bismo još više i dublje izučavali Holokaust. Jako je važno da što pre počnemo da učimo decu o značaju Holokausta i sećanju na njega. Ne smemo samo da učimo o Holokaustu, nego i da se pitamo kako je tako nešto moglo da se desi. Da se ne desi ponovo. Antisemitizam i anticiganizam su i danas prisutni u našem društvu što je jako zabrinjavajuće. Upravo zbog toga je ovaj seminar veoma bitan, jer ne ostajemo na mestu učenja i predavanja o Holokaustu, nego tražimo način kako da lokalne zajednice doprinesu sećanju na Holokaust. Da se ne ponovi. Nikada više.
(Politička savetnica u Ambasadi SR Nemačke u Republici Srbiji Hana Elten)


Seminar finansiraju Istitut Olga Lengen i Holandski Humanitarni fond. Institut TOLI nosi ime po Olgi Lengen, ženi koja je preživela Holokaust. Po dolasku u SAD, ona je započela misiju očuvanja sećanja na Holokaust sa ciljem da se zlodela više ne ponove. Jedna od njenih akcija bila je osnivanje organizacije za podršku nastavnicima u obrazovanju učenika o Holokaustu i ljudskim pravima. Tako je nastao TOLI, koji od 2006. svake godine organizuje obuke za nastavnike u SAD, a od 2012, kurseve za nastavnike u Evropi. Evropski program TOLI do sada je uključio 11 zemalja.

- Naš cilj je da opremimo nastavnike potrebnim alatima kako bi svoje učenike naučili ne samo istorijskim činjenicama, nego i sagledavanju prošlosti i, još više, da lekcije iz prošlosti prenesu u sadašnjost i vide šta mogu da učine danas da bi sprečili da se užasne stvari ponovo dogode i da bi izgradili društvo u kome će svaki čovek i svaka grupa biti poštovani i cenjeni zbog toga što jesu. Ulog nastavnog rada je ogroman, obrazovanjem se oblikuje društvo o i doprinosi napretku čovečanstva, rekla je Oana Bajka, zamenica direktora Međunarodnog programa Toli.
Obraćanje Oane Bajke/Glas Podrinja
M.F.

Najnoviji broj

28. septembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa