21. avgust 2023.21. avg 2023.
Mačva.info

Mačva.info

Požar na deponiji Nižno polje u Bogatiću

Na opštinskoj Centralnoj javnoj deponiji „Nišno Polje“ kojom upravlja JKP „Bogatić“ Bogatić u nedelju 20.08.2023. u jutarnjim časovima došlo je do požara koji je prijavio dežurni radnik na deponiji, saopštio je danas JKP Bogatić, prenosi Mačva.info.

Izlaskom na lice mesta ustanovljeno je prisustvo vatre na više mesta, kao posledica samozapaljivanja usled visokih temperatura, ili kao posledica paljenja od strane nesavesnih sakupljača sekundarnih sirovina.

Zbog prisustva vetra požar se brzo širio zahvatajući veliku površinu pod naslagama dugogodišnje odlaganog smeća. Odmah su angažovani svi raspoloživi kapaciteti JKP „Bogatić“ uz angažovanje mehanizacije „Rojal-Trijumf“ Bogatić i veliku pomoć Vatrogasne jedinice iz Bogatića i Šapca.

Požar je krajem dana stavljen pod kontrolu i sprečeno dalje širenje.U kasnim večernjim satima došlo je do ponovnog širenja požara u pravcu zapada preteći da se proširi na susedne parcele pod ratarskim kulturama koje se graniče sa deponijom.

Ponovo su angažovani vatrogasci koji su po pozivu veoma brzo reagovali i sprečili širenje vatre, koja je zahvatila više od 50% površine deponije, odnosno oko 3,5 do 4,0 hektara.

Danas su nastavljene aktivnosti na gašenju, ali zbog velike površine koja je zahvaćena požarom i nepovoljnih vremenskih uslova, teško je dati procenu kada će požar biti zaustavljen. Prilaz vatri je otežan i zbog velikog prisustva dima koji se širi i prema naselju.

JKP Bogatić apeluje na sve građane da ne pale deponiju radi sakupljanja sekundarnih sirovina, jer se u tom slučaju prvo pojavljuje problem sa dimom i nesnosnim smradom, a potom još veći sa sagorevanjem otpada i oslobađanjem veoma toksičnih materija. Opasnost po zdravlje stanovništva, ugrožavanje životne sredine i materijalna šteta zbog angažovanja svih službi rezultat je takvog neodgovornog postupanja.

Kada je vazduh zagađen, preporučuje se da boravak napolju bude što kraći, posebno osetljivim grupama poput starih, dece, ljudi sa oboljenjima srca i pluća. O svim daljim preduzetim koracima, javnost će biti blagovremeno obaveštena, navodi se u saopštelju.
GP

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa