4. septembar 2023.4. sep 2023.
Sefardska muzika u Muzeju šabačkih Jevreja

Sefardska muzika u Muzeju šabačkih Jevreja

U utorak, 5. septembra, sa početkom u 20 časova, u Muzeju šabačkih Jevreja, u sklopu Šabačke koncertne sezone a povodom obeležavanja "Evropskih dana jevrejske kulture", nastupiće najznačajniji ansambl sa ovih prostora posvećen sefardskoj muzici - Šira utfila.

Šira utfila, što na hebrejskom znači "pesma i molitva", se bavi istraživanjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog istoka. Ansambl je nastupao širom sveta uključujući nastupe u čuvenim koncertnim salama kao što su Koncertgebouw (Amsterdam), Bozar (Brisel), Bela Bartok (Budimpešta) i festivale Balkan Trafik Festival (Brisel), Printemps Sefarade (Ženeva) i Simha Festival (Vroclav). 2011. godine Šira utfila u Amsterdamu dobija prestižnu nagradu RASA za najbolju World Music grupu dok je album „Biviendo en kantando”, izdat za holandskog izdavača Music&Words, svrstan u "Top of the world " selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina „Songlines”.

U Šapcu, Šira utfila će nastupiti u sledećem sastavu:

Branislava Podrumac, vokal
Stefan Sablić, vokal, ud, kanun
Sinan Aćifović, klarinet
Goran Milošević, perkusije


Ulaz na koncert je slobodan.


Koncert ansambla Šira utfila je deo "Šabačke koncertne sezone 2023" koju organizuje Centar za dobru muziku iz Šapca. Generalni pokrovitelj sezone je grad Šabac. Sponzori su Elixir Fondacija i SET d.o.o. Donatori koncertne sezone su Lusi i Norm Hinman. Koorganizator ovog koncerta je Narodni muzej iz Šapca.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa