17. septembar 2023.17. sep 2023.
Foto:ZZJZ

Foto:ZZJZ

17. septembar Svetski dan bezbednosti pacijenata

Svetski dan bezbednosti pacijenata obeležava se 17. septembra. Ove godine za temu ima „Angažovanje pacijenata za bezbednost pacijenata“, kao priznanje za ključnu ulogu koju pacijenti, porodice i
negovatelji imaju u ostvarivanju bezbedne zdravstvene zaštite.


-Dokazi pokazuju da kada se pacijenti tretiraju kao partneri u njihovoj nezi, ostvaruju se značajni dobici u bezbednosti, zadovoljstvu pacijenata i zdravstvenim ishodima. Postajući aktivni članovi zdravstvenog tima, pacijenti mogu doprineti bezbednosti svoje nege i zdravstvenog sistema u celini, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Svetski dan bezbednosti pacijenata ustanovljen je 2019. godine na 72. Svetskoj zdravstvenoj skupštini usvajanjem rezolucije WHA72.6 – „Globalna akcija na bezbednost pacijenata“. Ciljevi su povećanje svesti i angažovanja javnosti, unapređenje globalnog razumevanja i rad na globalnoj solidarnosti i delovanju država članica kako bi se poboljšala bezbednost pacijenata i smanjila šteta za pacijente.

Ciljevi Svetskog dana bezbednosti pacijenata u ovoj godinu su:

–Podizanje globalne svesti o potrebi za aktivnim angažovanjem pacijenata i njihovih porodica i negovatelja u svim okruženjima i na svim nivoima zdravstvene zaštite kako bi se poboljšala bezbednost pacijenata.

–Uključivanje kreatora politike, lidera u zdravstvu, zdravstvenih radnika i radnika za negu, organizacija pacijenata, civilnog društva i drugih zainteresovanih strana u nastojanjima da se pacijenti i porodice angažuju u politikama i praksi za bezbednu zdravstvenu zaštitu.

–Osnaživanje pacijenata i porodica da se aktivno uključe u svoju zdravstvenu zaštitu i unapređenje bezbednosti zdravstvene zaštite.

–Zagovaranje hitne akcije na angažovanju pacijenata i porodice, u skladu sa Globalnim akcionim planom za bezbednost pacijenata 2021–2030, koju treba da preduzmu svi partneri.

–Zajednički rad da bi zdravstvena zaštita bila bezbednija
Glas Podrinja

Najnoviji broj

21. septembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa