Инфо

17. септембар 2023.17. сеп 2023.
Фото:ЗЗЈЗ

Фото:ЗЗЈЗ

17. септембaр Светски дан безбедности пацијената

Светски дан безбедности пацијената обележава се 17. септембра. Ове године за тему има „Ангажовање пацијената за безбедност пацијената“, као признање за кључну улогу коју пацијенти, породице и
неговатељи имају у остваривању безбедне здравствене заштите.


-Докази показују да када се пацијенти третирају као партнери у њиховој нези, остварују се значајни добици у безбедности, задовољству пацијената и здравственим исходима. Постајући активни чланови здравственог тима, пацијенти могу допринети безбедности своје неге и здравственог система у целини, наводи се у саопштењу Завода за јавно здравље Шабац.

Светски дан безбедности пацијената установљен је 2019. године на 72. Светској здравственој скупштини усвајањем резолуције WHA72.6 – „Глобална акција на безбедност пацијената“. Циљеви су повећање свести и ангажовања јавности, унапређење глобалног разумевања и рад на глобалној солидарности и деловању држава чланица како би се побољшала безбедност пацијената и смањила штета за пацијенте.

Циљеви Светског дана безбедности пацијената у овој годину су:

–Подизање глобалне свести о потреби за активним ангажовањем пацијената и њихових породица и неговатеља у свим окружењима и на свим нивоима здравствене заштите како би се побољшала безбедност пацијената.

–Укључивање креатора политике, лидера у здравству, здравствених радника и радника за негу, организација пацијената, цивилног друштва и других заинтересованих страна у настојањима да се пацијенти и породице ангажују у политикама и пракси за безбедну здравствену заштиту.

–Оснаживање пацијената и породица да се активно укључе у своју здравствену заштиту и унапређење безбедности здравствене заштите.

–Заговарање хитне акције на ангажовању пацијената и породице, у складу са Глобалним акционим планом за безбедност пацијената 2021–2030, коју треба да предузму сви партнери.

–Заједнички рад да би здравствена заштита била безбеднија
Глас Подриња

Најновији број

28. септембар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa