20. septembar 2023.20. sep 2023.
Pixabay

Pixabay

NBS: Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama

Narodna banka Srbije upozorila je građane da ne učestvuju u anketama koje su u ima banaka postavljene na društvene mreže uz nagrade u različitim iznosima, u zamenu za podatke. Kako su upozorili iz NBS reč je o zloupotrebi imena banaka ljudi koji krše zakon u cilju dobijanja podataka građana koji će biti zloupotrebljeni i koji će im omogućiti pristup računu fizičkih lica.

foto: N1


Narodna banka Srbije upozorava građane na učestalu pojavu lažnih anketa u ime banaka na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk, gde im se nudi nagrada u različitim iznosima (15.000 dinara, 30.000 dinara i dr.) ukoliko popune anketu i dostave određene informacije.

NBS ukazuje da kriminalci, nakon što putem ankete dobiju ove podatke, mogu da koriste platne instrumente građana i vrše transakcije njihovim novčanim sredstvima, a građani postaju svesni prevare tek kada im stigne poruka o zaduženju računa.

Narodna banka Srbije apeluje na građane da se vode logikom i nikako ne odaju svoje podatke drugim licima – ako njihova poslovna banka ima nameru da im uplati određena novčana sredstva, ona svakako već poseduje podatke o njihovom broju računa u toj banci, broju kartice, kao i druge podatke...
, navedeno je u saopštenju.

U slučaju da ste već popunili sličnu anketu, neophodno je da se bez odlaganja javite svojoj banci i blokirate dalje korišćenje kartice ili aplikacije elektronskog odnosno mobilnog bankarstva. Nakon što ste obavestili banku o zloupotrebi, dalji rizik izvršenja transakcija prelazi na banku koja vam je izdala platni instrument.
D. B.

Najnoviji broj

7. decembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa