21. septembar 2023.21. sep 2023.
Foto: privatna arhiva/preuzeto s stranice Šabačke gimnazije

Foto: privatna arhiva/preuzeto s stranice Šabačke gimnazije

Šapčanin Nikola Opačak, mladi naučnik, dobitnik prestižne nagrade „Ludvig Bolcman“

Šapčanin Nikola Opačak, mladi naučnik dobitnik je prestižne nagrade „Ludvig Bolcman“ za izuzetna postignuća u teorijskoj fizici.
Foto privatna arhiva/preuzeto sa fb stranice Šabačke gimnazije

Nikola je rođen u Šapcu 1994. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju kao đak generacije, 2009. i 2013. godine.

U toku školovanja je istakao interesovanje za prirodne nauke, čemu svedoče brojne nagrade iz matematike i fizike na republičkom nivou. Studije upisuje 2013. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, gde je svake godine nagrađivan kao student generacije.

Osnovne studije završava 2017. godine sa prosekom 9.98, a sledeće godine, na istom fakultetu i master studije iz oblasti fizičke elektronike sa prosekom 10. Tokom studija je primao stipendiju za talente Ministarstva sporta i omladine republike Srbije i nagradu BAFA USA. Volju za naučnim istraživanjem stiče tokom osnovnih studija i do kraja master studija objavljuje 4 rada u međunarodnim časopisima.

Doktorske studije upisuje 2018. godine na Tehničkom univerzitetu u Beču iz oblasti nanoelektronike i fotonike u grupi prof. Gotfrida Štrasera. Od tada objavljuje veći broj radova u prestižnim naučnim časopisima poput Nature i Physical Review Letters, a cvoj rad prezentuje na konferencijama u Evropi i SAD.

U toku doktorskih studija učestvuje kao koautor u nekoliko projekata sa međunarodnim institucijama, među kojima se ističu Univerzitet Harvard i ETH u Cirihu.
Nikola je završio doktorske studije u junu 2022. godine, pri čemu je njegova doktorska disertacija nagrađena kao najbolja disertacija te godine u okviru Elektrotehničkog fakulteta na Tehničkom univerzitetu u Beču.

Od 2022. do 2023. radi i kao istraživač na Univerzitetu Harvard u grupi prof. Federika Kapasa.

U Bazelu 2023. dobija prestižnu „Ludvig Bolcman“ (Ludwig Boltzmann) nagradu, koju dodeljuje Austrijsko udruženje fizičara svake druge godine za izuzetna postignuća u teorijskoj fizici. Nagrada mu je uručena kao jednom od najmlađih dobitnika tog priznanja ikada.

Od jula 2023. godine živi u Cirihu, sa suprugom Anđelom, gde započinje karijeru u industriji kao razvojni inženjer na primeni svog istraživačkog rada.
G.P. /Šabačka gimnazija

Najnoviji broj

25. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa