24. septembar 2023.24. sep 2023.
Završena Metkovačka vesela mašina 2023

Završena Metkovačka vesela mašina 2023

Kazandžijski zanat i proizvodnja najkvalitetnije domaće rakije zaštitni su znak domaćina iz Mačvanskog Metkovića, naročito iz Erića kraja. Svakog septembra, ovo selo domaćin je tradicionalne „Metkovačke vesele mašine”, na kojoj je danas proslavljen jubilej - decenija postojanja manifestacije. Od ranih jutarnjih časova u seosko turističkom domaćinstvu „Mačvanski konak“ počele su pripreme, podloženi kazani, a ubrzo je iz njih potekla i prva rakija.

Malo dalje u dvorištu, od istih sastojaka u svakoj ekipi, krčkali su se gulaši, u okviru takmičenja u pripremanju onog najboljeg. Devet majstora kotlića, sa asistentima, pokazali su svoje kulinarske veštine, uz recepte koje nisu odavali.

Brojni posetioci mogli su da uživaju u mini sajmu domaće radinosti, izložbi slika slikarke Svetlane Vračarić Ivantić, ali i da probaju čuvene mačvanske listiće.

Uz muziku i dobro raspoloženje, kako je i običaj, rakija se pekla u „veselim mašinama", a zatim je stručni žiri imao zadatak da proglasi najbolju. Ovu titulu, jednoglasno, ponela je šljivovica Radosava Šobića iz Belotića, stara 18 godina.

“Već sam jednom pobedio na ovoj manifestaciji i svake godine se sa zadovoljstvom vraćam i učestvujem. Rakiju pečem u kazanu iz majstorske radionice Ilije Trtice iz Rume, koja datira iz 1928.godine”, rekao je Šobić.

Žiri u sastavu Zoran Jerotić, Miloš Tojić i Željko Vujić odlučio je da drugo mesto u izboru najbolje mačvanske prepečenice pripadne Todoru Jeini iz Metkovića, a treće Svetoliku Vešiću.

Proglašeni su i najbolji u pripremanju gulaša, a u ovom nadmetanju, prema oceni stručnog žirija, najbolji je bio gulaš ekipe Klenjački bivak. Drugo mesto pripalo je ekipi Kafe šansa iz Valjeva, a treće Mokroj braći iz Metkovića. Direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, Ivan Ostojić uručio je diploma, pehare i prigodne poklone najboljima.

Kulturno-umetničkim programom manifestaciju su uveličali metkovački pesnik i slikar Ivan Vešić, frulaš Goran Majstorović, kao i pevačka grupa i mladi folklorni izvođači KUD-a “Bisernica” Dublje, dečiji ansambl FA “Đido”, solista na fruli Goran Majstorović i mačvanski pesnik Dragoljub Bata Cvetuljski.

Metkovačka vesela mašina 2023 održana je u organizaciji KOC-a Bogatić, MZ Mačvanski Metković, STD “Mačvanski konak” , a pod pokroviteljstvom Opštine Bogatić.
Mačva.info

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa