26. septembar 2023.26. sep 2023.
Dr Slobodan Popović i dr Branislav Rovčanin (Foto: Opšta bolnica Šabac)

Dr Slobodan Popović i dr Branislav Rovčanin (Foto: Opšta bolnica Šabac)

Nastavak usavršavanja šabačkih lekara iz oblasti endokrine hirurgije

U Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu danas izvedena operacija tumora levog nadbubrega kod pacijentkinje kojoj je dijagnostikovan Konov sindrom. Reč je o retkoj patologiji, a koja se po prvi put rešava u šabačkoj ustanovi.

U prisustvu endokrinog hirurga dr Milana Grujića operaciju je laparoskopski izveo klinički asistent dr Branislav Rovčanin sa Klinike za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije (KCS) u Beogradu u sklopu edukacije šabačkih lekara za endokrinu hirurgiju. Inače, sa ovim stručnjakom naša ustanova sarađuje već šest godina

Kako je dr Rovčanin pojasnio, u Beogradu na klinici u kojoj je zaposlen godišnje ima svega nekoliko slučajeva sa Konovim sindromom, a to što je u šabačkoj bolnici sada izvedena operacija kod pacijenta sa ovom relativno retkom dijagnozom, od velike je važnosti za ovdašnje lekare.

Dr Branislav Rovčanin (Foto: Opšta bolnica Šabac)


– Tumor funkcionalnog nadbubrega izazivao je visok pritisak pacijentkinji i bio je veličine oko četiri centimetra. Operacija je izvedena laparoskopski, što je procedura komotnija za pacijenta, gubitak krvi je minimalan, oporavak brži, smanjena je mogućnost postoperativnih komplikacija, a boravak u bolnici kraći – rekao je dr Branislav Rovčanin i pohvalio tehničke uslove za rad u operacionoj sali šabačke bolnice.

Doktor Slobodan Popović, direktor naše ustanove na sastanku sa dr Branislavim Rovčaninom, zahvalio se ovom stručnjaku na dosadašnjoj saradnji, jer su uz njegovu pomoć do sada osposobljeni šabački hirurzi da samostalno izvode operacije štitaste i paraštitaste žlezde.

– Nastavljamo sa uvođenjem novih procedura i sa edukovanjem naših lekara. Za ovakvu hiruršku neinvazivnu intervenciju naši pacijenti neće više morati da idu u Beograd, već će u svom gradu imati mogućnost da se leče na najsavremeniji način. Nesebična pomoć asistenta dr Rovčanina u edukaciji naših hirurga odraziće se na to da šabačka bolnica značajno podigne kvalitet zdravstvene usluge za svoje pacijente. Mislim da u poslednje dve, tri decenije u našu ustanovu nije dolazio ovoliko veliki broj konsultanata. Unapredili smo uslove rada našim lekarima koji sada imaju prostora i opreme za usavršavanje, zbog čega se procedure koje do pre nekoliko godina nisu rađene u šabačkoj bolnici sada rade gotovo rutinski – istakao je dr Slobodan Popović.
Opšta bolnica Šabac

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa