27. septembar 2023.27. sep 2023.
Vozdviženje Časnog Krsta - Krstovdan

Vozdviženje Časnog Krsta - Krstovdan

SPC i vernici danas praznuju Vozdviženje časnog Krsta, (jesenji Krstovdan), kao sećanje na događaj kada je car Konstantin uzdigao (vozdigao) krst u Rimu u čast pobede nad carom Maksencijem.

Ovoga dana praznuju se još dva događaja u vezi sa časnim Krstom Hristovim: pronalazak časnog Krsta na Golgoti, i povratak časnog Krsta iz Persije u Jerusalim.

Obilazeći Svetu Zemlju, Sveta carica Jelena želela je da potraži Hristov časni Krst. Neki starac Jevrejin, po imenu Juda, jedini je znao mesto gde se Krst nalazio, pa je ,prisiljen od carice, saopštio da je Krst zakopan pod hramom Venerinim, koga je na Golgoti podigao car Hadrijan. Kada je, po naređenju carice porušen hram, pronađena su tri krsta. Carica ja bila u nedoumici kako da raspozna Hristov krst. Prema predanju, Patrijarh Makarije koji je bio sa njom u pratnji, naredio je da donesu pokojnika i da na njega postavljaju jedan po jedan krst. Kada su stavljeni prvi i drugi krst, pokojnik je ostao da leži. A kada je na njega stavljen treći krst, oživeo je. To je bila potvrda da je to časni i životvorni Krst Hristov. Nakon toga, krst su postavili i na jednu bolesnu ženu, koja je zdravila. Tada je patrijarh Makarije uzdigao Krst, da ga sav narod vidi, a narod je sa suzama pevao: "Gospode pomiluj! "Carica Jelena napravila je kovčeg od srebra i položi u njega časni Krst."

Kasnije, kada je persijski car Hozroje osvojio Jerusalim, odveo je mnogo naroda u ropstvo i odneo Časni Krst u Persiju. U Persiji je Krst je bio četrnaest godina. Godine 628. grčki car Iraklije pobedio je Hozroja i sa slavom vratio Krst u Jerusalim. Ušavši u grad, car Iraklije nosio je Krst na svojim leđima. No, odjednom je stao i nije više mogao ni koraka kročiti. Patrijarh Zaharije je tada video anđela, koji je sprečavao cara da u raskošnom carskom odelu ide pod Krstom i to po onom putu po kome je išao sam Gospod Isus Hrist, bos i ponižen. Kada je to viđenje patrijarh objavio caru, on se presvukao, pa je u skromnoj odeći i bosonog uzeo Krst, izneo ga na Golgotu i položio ga u hram Vaskrsenja, na radost i utehu svih hrišćana.

Srpska pravoslavna crkva slavi Krstovdan 14. septembra po starom kalendaru (27. septembar po gregorijanskom), kao dan strogog posta.

Srpski narod prepoznaje značaj ovog posta i zato je ukorenjena izreka: "Ko se Krstom krsti, za Krstovdan posti".
Glas Podrinja

Najnoviji broj

7. decembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa