3. oktobar 2023.3. okt 2023.
Apel: Ne paliti strnjiku i nisko rastinje

Apel: Ne paliti strnjiku i nisko rastinje

Tokom letnjih meseci ove godine zabeležno je manje požara na otvorenom, u odnosu na prethodnu godinu, na teritoriji koju pokriva Odeljenje za vanredne situacije Šabac. Samo je u maju bio veći broj požara 28,37 odsto. Tokom juna bilo je 21,37 odsto manje požara na otvorenom, u julu 30,65 odsto manje i u avgustu 13,13 odsto manje požara na otvorenom. Ipak, nadležni još jednom apeluju na građane da ne pale ostatke na njivama, stnjišta pored puta, kao ni smeće. Visoke temperature, koje su se nastavile i nakon kalendarskog završetka leta, pogoduju širenju požara.

-Imajući u vidu period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru koji se veoma brzo šire, mogu zahvatiti velike površine, i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana i prouzrokovati velike materijalne štete, Sektor za vanredne situacije MUP apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i poštuju zakon i budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, a ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Podsećamo naše građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne. Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Ukoliko dođe do požara potrebno je što pre obavestiti vatrogasnu službu na broj telefona 193.
Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana, stoji u apelu Odeljenja za vanredne situacije Šabac.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

29. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa