6. oktobar 2023.6. okt 2023.
Pixabay

Pixabay

Šabački džez na češki način

Orkestar Šabačkog pevačkog društva „Zanatlija“ započeo je 1933. godine eru džeza u Šapcu, a predratnu džez scenu našeg grada upotpunio je džez orkestar Šabačke trgovačke omladine nastao 1938. godine, dakle potpmci članova moga obeležiti 85 godina od osnivanja.

osnivačka postava Džez orkestra Šabačke trgovačke omladine - 1938. godina


Orkestar ŠTO formiran je u Domu Šabačke trgovačke omladine (danas zgrad au kojoj je smešten Kulturni centar). Najzaslužniji za formiranje je Čeholsovak Vladimir Dudnik, nastavnik muzike u Šapcu u tom periodu. Pisao je muzičke aranžmane, uređivao mumere u sveskama gde je svaka imala svoj broj. Dudnik je nabavljao i notne zapise iz inostranstva, a DžO ŠTO je bio poznat po izvedbama muzike za igru i ples. Igranke subotom u kafanama „Mali Pariz“ i „Kasina“, ovaj Orkestar je učinio poznatim, uz izvedbe tanga, fokstrota, valcera i svih onda poznatih okretnih igara.

Prvi sastav Orkestra činili su: Nikola Lukić (tenor saksofon), Vladimir Dudnik, Dragutin Bata Crnčević (violina), Nisim Melamed (violina), Živko Stojanović (bubnjevi), Mile Pravdić (harmonika), Ilija Trifunović (harmonika) i Vukosav Aleksić (harmonika).

Džez orkestar ŠTO je nastupao do izbijanja Rata u aprilu 1941. godine.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa