12. oktobar 2023.12. okt 2023.
Načelnik PU Aleksandar Vilotijević i PR PU Milica Mićić

Načelnik PU Aleksandar Vilotijević i PR PU Milica Mićić

Predstavljeni rezultati rada PU Šabac u prvih devet meseci

Načelnik Policijske uprave Šabac, Aleksandar Vilotijević, na neformalnom sastanku sa predstavnicima medija izneo je rezultate rada PU u prvih devet meseci ove godine. Kao prioritet je istakao bezbednost dece i borbu protiv ilegalnih miganata.

Na odručju PU Šabac ima ukupno 61 matična škola i 147 izdvojenih odeljenja. Angažovana su 82 policijska službenika na unapređenju bezbednosti škola, učenika i zaposlenih u matičnim školama, dok je 10 angažovano u osam izdvojenih odeljenja. Takođe, dva ili tri puta u toku dana izdvojena odeljenja obilazi 139 policijskih službenika.

-Pre početka školske godine uradili smo analizu i procenu stanja bezbednosti u školama. Angažovani policijski službenici imaju jasno definisane zadatke na šta treba da obrate pažnju u samoj školi, za vreme velikog odmora, ali i nakon završetka nastave.Učenici osnovnih škola, u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, imaju posebne časove koji će im pomoći da usvoje znanja i veštine o bezbednom ponašanju u stvarnom i virtuelnom okruženju, u vanrednim situacijama i bezbednom učešću u saobraćaju. Nastava je planirana za oba polugodišta i odvija se po planu, nastavu drže obučeni pripadnici Ministarstva iz svih linija rada, naveo je Vilotijević.

Ukupan broj krivičnih dela na području PU je u blagom padu u odnosu na prvih devet meseci prošle godine. Evidentiran je manji broj krivičnih dela sa NN učioniocem za oko 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je procenat rasvetljenih krivičnih dela povećan.

Evidentiran broj krađa i teška krađa je u manji u odnosu na isti period prošle godine,a evidentirano je po jedno ubistvo i teško ubistvo. Broj zaplena narkotika je približno isti kao prošle godine ali su količine marihuane i kokaina koje su pronađene znatno veće.

-Ministarstvo je prepoznalo potrebu za formiranjem posebne organizacione jedinice u Ministarstvu, a samim tim i u PU u Šapcu, koja će se baviti otkrivanjem i sprečavanjem krivičnih dela ekloškog kriminala. Kao rezultat toga imamo povećan broj otkrivenih krivičnog dela ekološkog kriminala preko 100 odsto, naveo je Aleksandar Vilotijević.


Ukupan broj saobraćajnih nezgoda u prvih devet meseci je u blagom porastu, oko 1,5 odsto, u odnosu na isti period prošle godine. Broj osoba koje su izgubile život u saobraćajnim nezgodama je manji, kao i broj povređenih. Smanjen je broj vozača koji su zatečeni da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, dok je broj vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u blagom porastu. Broj zadržanih lica koji su prekršili saobraćajne propise je manji za oko 25 odsto.

Opširniji izveštaj u štampanom izdanju "Glasa Podrinja"
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa