12. oktobar 2023.12. okt 2023.
Foto: Šabačko pozorište

Foto: Šabačko pozorište

Premijera u Šabačkom pozorištu

U Šabačkom pozorištu u večeras, 12. oktobra, premijerno će biti odigrana predstava „Gospođa ministarka“ rađena prema istoimenom tekstu Branislava Nušića. Tekst, bezvremen i uvek aktuelan, u režiji i adaptaciji Olje Đorđević, po prvi put na veliku scenu gradskog teatra dovodi Živku ministarku u punom sjaju. Kako je istakla rediteljka na konferenciji za medije, čekala je pravi trenutak, ali i svoju idealnu ministarku. Kockice su se složile i glumica Aneta Tomašević od 12. ovog meseca u svoj bogati protfolio dopisuje i ulogu koju mnoge dramske umetnice priželjkuju.

- Radnja Nušićeve „Gospođe ministarke“ smeštena je „u doba susreta prošloga i sadašnjega veka“, odnosno na prelazu iz devetnaestog u dvadeseti vek. Mi smo u našoj predstavi otišli sto godina kasnije, ali se, osim prigodne terminologije, ništa suštinski nije izmenilo. I dalje su oko nas priprosti ljudi koji bi da predstavljaju elitu zemlje potpomognuti manjkom obrazovanja i viškom neukusa; korumpiranost i razmena raznih usluga zarad lične koristi; bahatost, pokondirenost, nepismenost – sve je tu, o kojoj god deceniji da se radi. Zbog toga je lako prepoznati Živku, razumeti odakle dolazi i kuda je krenula, a nekima, sigurno, i identifikovati se s njom. Do kada će ovde biti tako, vreme će pokazati. Nama ostaje samo da se nadamo da sve ima svoj kraj, pa i Živke, makar to oduzelo Nušiću tu njegovu vanvremensku aktuelnost – pojasnila je rediteljka Olja Đorđević i dodala da je Nušić naš savremenik, te da je odavno postalo kliše koji se u svakoj prilici rado izgovara.

Režija i adaptacija:
Olja Đorđević
Scenograf:
Damjan Paranosić
Kostimograf:
Milica Grbić Komazec
Kompozitor:
Haris Šećerović
Scenski govor:
Saša Latinović
Scenski pokret:
Danilo Milovanović
Dizajn svetla:
Radomir Stamenković

ANETA TOMAŠEVIĆ - Živka
SONjA MILOJEVIĆ - Dara, Pera Kalenić
DEANA KOSTIĆ - Raka, seka Soja, Panta, Sava, gospođa Nata
DRAGANA RADOJEVIĆ - Anka, tetka Daca
IVAN TOMAŠEVIĆ - Ujka Vasa, Kurir
SLOBODAN PETRANOVIĆ – ŠARAC - Pera iz administrativnog, tetka Savka, Jova Pop-Arsin,
Rista Todorović
MILOŠ VOJNOVIĆ - Sima Popović, dr Ninković, Mile, Jakov, profesorka Dabić, policajac
VLADIMIR MILOJEVIĆ – Čeda

Inspicijent:
Zorica Stevanović
Sufler:
Mirjana Božanić


-Međutim, taj kliše je istina koja ga čini jednim od najvećih dramskih pisaca na ovim prostorima. Njegovi likovi zaista žive svuda oko nas i u nama. Njegov tekst je moguće smestiti u svaku epohu i on će biti podjednako aktuelan. To govori o njegovoj genijalnosti, ali i o tragediji našeg mentaliteta.
Glumica Anteta Tomašević navodi da je proces pripreme predstave bio izazovan, ali da je anasambl uživao, te se nada da će i publika uživati.

-Na svakoj probi sam bila inenađena kako su kolege na scenu donosile različite uloge. Većina njih tumači više uloga u predstavi. Za tako nešto potrebna je velika koncentracija, rad, saradnja i posvećenost. Verujem da će i publika uživati, kao što smo i mi. Mislim da se gospođa ministarka pre svega uklapa u naš mentalitet koji je Nušić pre sto godina tako dobro opisao. Svakog dana na ulici možete sresti Živku – dodala je glumica.
M.Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa