26. oktobar 2023.26. okt 2023.
Matias Duplesi (foto: foto: www.savarez.com)

Matias Duplesi (foto: foto: www.savarez.com)

Bluz i džez festival: Matias Duplesi i Žeremi Žuv

Gitara je instrument koji je najlakše svirati i instrument koji je najteže svirati dobro. Klasična gitara nosi u sebi čitav jedan svet. Kada pogledate šta sve ona može i spojite sa onim što umetnik može izvesti sa njom, shvatite da se svačiji identitet jasno izrazi upravo kroz gitaru
Svi koji budu u sali Šabačkog pozorišta u nedelju, 29. oktobra, od 20:30 imaće priliku da na šabačkom Internacionalnom blues&jazz festivalu prisustvuju svetskoj premijeri i prvom nastupu Matiasa Duplesija i Žeremija Žuva kao tandema. Pojedinačno reč je o imenima čiji pomen u svetu klasične gitare znači mnogo, a kvalitet potvrđuju najprestižnija svetska priznanja.

Stvaraju i sviraju pojedinačno, oni su dva od tri člana trija (uz njih je tu i Amir Kavtekar) koji je deo svih prestižnih festivala, a pred Šapčanima će nastupati u duetu.

U Šapcu prvi put kao tandem (foto: mathiasduplessy.fr)


Najzaslužniji za njihov dolazak u Šabac je naš sugrađanin, Stevan Jović i sam maestro klasične gitare, profesor i deo organizacionog tima Festivala. Jović koji pre svega naglašava energiju koju donose gosti iz Francuske.

-Oni su vrhunski muzičari, izuzetno skromni ljudi, nenametljivi, tihi, a na sceni donose neverovatnu energiju. Matias je vrhunski kompozitor, bogatog opusa, multiinstrumentalista, on različite stilove spaja u jedinstveni jezik. Duo Duplesi Žuv funkcioniše na bazi kompozitor-izvođač, predstavljaju autorska dela – ističe Jović.

Žeremi Žuv (foto: images.squarespace-cdn.com )


Duplesi je pronašao način da fank, džez i klasičnu muziku spoji u jedinstvene kompozicije. Inspirisan impresionizmom, Klod de Bisijem pre svega stvorio je unikatni muzički izraz. Žeremi Žuv u svojoj kolekciji priznanja ima neke od najznačajnijih u Evropi i svetu.

Nedavno su njih dvojica zajedno sa Kavtekarom nastupili na jubilarnom 50. Festivalu klasične gitare u Njujorku, najvećem festivalu ovog instrumenta na svetu.

D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa