5. decembar 2023.5. dec 2023.
Predavanje Humani papiloma virusi (HPV) i značaj vakcinacije

Predavanje Humani papiloma virusi (HPV) i značaj vakcinacije

PREDAVANjE – HUMANI PAPILOMA VIRUSI (HPV) I ZNAČAJ VAKCINACIJE

U Osnovnoj školi „Laza K. Lazarević“ iz Šapca, održano je predavanje lekara Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ na temu Humani papiloma virusi (HPV) i značaj vakcinacije. Predavanju su prisustvovali nastavnici i menadžment škole , roditelji i učenici. Predavači su dr Snežana Gavrilović – pedijatar i dr Branko Mišić – ginekolog. Predavanju je prisustvovala direktorka ustanove dr Jasmina Stanković.
Dr Snežana Gavrilović i Dr Branko Mišić


Dr Snežana Gavrilović je u svom izlaganju, upoznala prisutne o tipovima HPV virusa i koliko ih postoji, o tome koliko je česta infekcija i koje su posledice infekcije, o genitalnim kondilomima i karcinomu koji izaziva infekcija kao i o samom načinu na koji se HPV virus prenosi. Ono na šta se posebno daje na značaju je vakcinacija , a vakcinu mogu primiti deca od devete godine života , odnosno pre stupanja u seksualne odnose, a sama vakcina izaziva bolji imuni odgovor kod dece u predtinejdžerskom periodu nego kod starijih tinejdžera i mladih žena. Prisutni su upoznati i o tome da se preporučuje da i dečaci treba da se vakcinišu jer su najčešće asimptomatski nosioci virusa i dovode do širenja HPV. Sam virus kod muškaraca je glavni uzrok raka anogenitalne regije i raka grla . Klinička ispitivanja su pokazala da vakcina pruža skoro 100% zaštitu od prekanceroznih lezija, kao i od genitalnih kondiloma izazvanih tipovima koji se nalaze u vakcini a zaštita vakcinom je dugotrajna. U Republici Srbiji vakcina je preporučena i besplatna za sve dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina, a u Službi za zaštitu dece i omladine u našoj ustanovi najčešće se predlaže kod dece sedmih razreda tokom sprovođenja sistematskog pregleda. Devojčice i dečaci uzrasta do 14 godina primaju dve doze vakcine u razmaku od šest meseci a nakon petnaestog rođendana vakcina se prima u tri doze i to u razmaku između prve dve dva meseca a četiri mesace između druge i treće doze. Vakcina se sme primati istovremeno sa drugim vakcinama.

Dr Branko Mišić, specijalista ginekologije i akušerstva je govorio je o raku grlića materice koji se po učestalosti nalazi na drugom mestu. Godišnje se u proseku otkrije 1.250 novoobolelih žena. Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“ – Mačvanski region se po broju novoobolelih nalazi na petom mestu a po broju umrlih na devetom. Karcinom grlića materice je izlečiva bolest ako se otkrije u ranom stadijumu, ali ne daje rane simptome koji bi upozorili ženu da dođe na pregled. Rak grlića materice izaziva infekcija izazvana humanim papiloma virusom i delovi ovog virusa su nađeni u 99,7% slučajeva raka grlića materice.

Menadžment Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ i specijalisti ove ustanove, nastaviće saradnju sa svim školama na teritoriji Opštine Šabac, kako bi se roditelji i deca upoznali sa ovom veoma važnom temom
Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa