7. decembar 2023.7. dec 2023.
foto: Glas Podrinja

foto: Glas Podrinja

Učenici OŠ „Laza K. Lazarević“ i OŠ „Nikolaj Velimirović“ u poseti Švajcarskoj

Dvanaest učenika i dve nastavnice supervizorke bili su deo tima koji je boravio u dečjem selu Pestaloci. Program interkulturalne razmene okupio je decu iz Srbije, Severne Makedonije i Nemačke
Učenici OŠ „Laza K. Lazarević“ i OŠ „Nikolaj Velimirović“ tokom novembra boravili su dve nedelje u Švajcarskoj u okviru projekta „Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje“.

Program interkulturalne razmene okupio je decu iz Srbije, Severne Makedonije i Nemačke u dečjem selu Pestaloci u Trogenu. Osnovna ideja projekta je upoznavanje drugih kultura, saradnja između osnovnoškolskih ustanova, razmena ideja, iskustava i sticanje novih znanja, veština. U projektu učestvuju tri škole iz Šapca: OŠ „Vuk Karadžić“, „Laza K. Lazarević“ i „Nikolaj Velimirović“.

Projekat realizuju CIP-Centar za interaktivnu pedagogiju, u saradnji sa Dečjom fondacijom Pestaloci, uz podršku Ministarstva prosvete. Prva faza projekta obuhvatala je 3 sredine i 10 škola i trajala je od januara 2020. godine do decembra 2022. godine. Druga faza projekta obuhvata 6 sredina i 19 osnovnih škola (tri sredine iz prve faze, tri dodatne nove sredine uključene u drugu fazu projekta) i traje od januara 2023. godine do decembra 2025. godine.

Foto. Glas Podrinja


-Ovo je za mene bilo jedno neverovatno iskustvo koje se dešava praktično jednom u životu i kog ću se sećati dugo. Ljudi su veoma prijatni i ljubazni. Iskustva su više nego odlična. Putovali smo, upoznali smo nove ljude, stekli nove veštine i znanja, posebno u domenu ekologije – naveo je Nemanja Pavlović učenik OŠ „Nikolaj Velimirović“ i napomenuo da je sistem separacije otpada veoma složen, ali efikasan.


Direktori Lazine i Nikolajeve veruju da je ovakav vid obrazovanja i iskustva veoma značajan za učenike, njihovo sazrevanje i izgradnju tolerantnijeg društva.

-Najznačajnije iskutvo je upoznavanje sa drugim kulturama i što smo ostvarili kontakte za koje se nadam da će potrajati. Radionica pod nazivom „Community“ gde smo bili domaćini jedni drugima. Tada smo se prilično dobro upoznali i proveli kvalitetno vreme zajedno. Imali smo priliku da vežbamo engleski jezik, što se ne dešava često -pojašnjava Dunja Jeremić učenica OŠ „Laza K. Lazarević“ i dodaje da je putovanje donelo i nove poglede na ekologiju.
-Švajcarci su veoma disciplinovani, tačno znaju gde se odlaže otpad i to strogo poštuju. Mislim da to može da bude primenjeno i kod nas, samo je potrebna volja.


-U Švajcarskoj deca su imala brojne radionice koje će im pomoći u svakodnevnom životu. Po povratku u Srbiju predstavili su nam svoja iskustva i doneli neke nove ideje koje će pretvoriti u akiconi plan. Svoje impresije podeliće i sa drugovima i drugaricama iz škola -rekao je direktor OŠ „Nikolaj Velimirović“ Nenad Jović čije mišljenje potvrđuje i direktor OŠ „Laza K. Lazarević“ Milan Blagojević.

-U prethodnom periodu zaista je bilo interesantnih aktivnosti u okviru projekta u kojima su učestvovala i deca i zaposleni u školama. Najveći benefit je odlazak naših učenika kao partnerskih škola u Trogen. Verujem da je ovo bilo nezaboravno iskustvo i druženje za decu - naglasio je Blagojević i dodao da Grad Šabac finansijski pomogao projekat kroz memoranduom o saradnji sa Centrom za interaktivnu pedagoiju (CIP) iz Beograda u vidu troškova prevoza i zdravstvenog osiguranja.



-Najizazovniji deo za mene je bilo rano ustajanje, jer nisam osoba koja voli jutro. Mislim da to nije bio izazov za mene, nego za sve nas. Imali smo svoja dnevna zaduženja i verujem da smo se dobro organizovali i slagali. Kroz radionice i igru smo mnogo toga naučili, te bi deo našeg obrazovanja trebale da budu takve aktivnosti. Na taj način bi više dece naučilo da sarađuje, bude deo tima. Kada je reč o Švajcarskoj mislim da i Srbija ima podjednako lepu prirodu, možda čak i lepšu. Najupečatljiviji momenat je briga o životnoj sredini. Sigurno da takav sistem može da se primeni i u našoj zemlji, gradu, školi - smatra Nina Džinović učenica OŠ „Nikolaj Velimirović“.


Dvanaest učenika i dve nastavnice supervizorke (profesorka istorije Brankica Popović iz OŠ „Nikolaj Velimirović“ i profesorka engleskog jezika Tanja Jović OŠ „Laza K. Lazarević“ izdvojeno odeljenje Varna) bili su deo tima koji je boravio u dečjem selu Pestaloci.

-Najinteresantnije su mi bile radionice i ekskurzije na koje smo išli vikendom. Ako bih morao da izdvojim to bi bila radionica za radio. Čitav jedan smo se pripremali i bili smo veoma entuzijstični dok smo radili. Uz pomoć trenera smo pravili program, vežbali. Mislim da smo bili dobri i bilo bi dobro kada bi i u našim školama bilo nešto slično- dodao je Joviša Salkunić učenik OŠ „Laza K. Lazarević“.


-Putovanje je bilo nezaboravno iskustvo, ali je i velika odgovornost za nas supervizore. No, dečja posvećenost i entuzijazam su nam davali dodatnu energiju i snagu. Kada sabarem utiske osećam veliku zahvalnost i zadovoljstvo za sve dane koje smo proveli zajedno u Trogenu.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa