Info

18. januar 2024.18. jan 2024.
Foto: OB Šabac

Foto: OB Šabac

Dr Mirjana Poledica prva u Srbiji postala subspecijalista intenzivne medicine

Odbranom rada iz uže specijalizacije, anesteziolog dr Mirjana Poledica zvanično je postala subspecijalista intenzivne medicine. Doktorka Opšte bolnice "Laza Lazarević" bila je polaznica prve generacije lekara na usavršavanju iz ove oblasti, a od ukupno 21 lekara sa područja cele zemlje, dr Mirjana Poledica bila je jedina Šapčanka. Doktorka Poledica je i prva u Srbiji položila ispit, saopštili su iz OB Šabac.

Intenzivna medicina organizovana je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u okviru katedre Anesteziologija sa reanimatologijom i intenzivnom terapijom, a rukovodilac nastave je prof. dr Ivan Palibrk.

Kako dr Mirjana Poledica objašnjava, od intenzivista se očekuje da budu osnova budućih modernih jedinica intenzivnog lečenja u našoj zemlji. Ova edukacija samo je početak stalnog praćenja i primene novih tehnologija, znanja, novih lekova, procedura, vodiča, kao i veština u lečenju kritično obolelih pacijenata.

– Čast mi je što sam imala priliku da budem među polaznicima prve generacije intenzivista. Imati intenzivistu u bolnici znači da će pacijentima na raspolaganju biti lekar zadužen za brigu i lečenje najtežih, kritično obolelih u jedinicama intenzivnog lečenja. Rad u jedinicama intenzivnog lečenja sa najkritičnije obolelim pacijentima, danas zahteva poznavanje velikog broja protokola lečenja, upotrebu savremenog monitoringa, upotrebu novih lekova, kao i timski rad, ne samo zaposlenih u ovim jedinicama, već i drugih specijalista. Od intenziviste se, pored svega ovoga, očekuje i da organizuje rad službe, kao i da edukuje novi srednji medicinski kadar – objašnjava dr Mirjana Poledica, a prenosi OB Šabac.

Doktorka subspecijalistički rad je odbranila u Beogradu uz podršku svojih kolega anesteziologa i specijalizanata anestezije iz Službe za anesteziju sa reanimacijom.
Foto: OB Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa