19. januar 2024.19. jan 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Održana konstitutivna sednica Skupštine grada Šapca

Konstitutivnoj sednici Skupštine grada Šapca prisustvovao je 51 od 69 odbornika. Za gradonačelnika Šapca izabran je dosadašnji vršilac te funkcije dr Aleksandar Pajić, a Milan Mačvan je imenovan za njegovog zamenika. Za predsednika Skupštine, sa 47 glasova za i četiri protiv, izglasan je jedini predloženi kandidat, predsednik Pokreta Zapadna Srbija Nemanja Pajić, koji je na toj poziciji bio i u prošlom sazivu. Za njegovog zamenika izabran je Blaža Knežević, za sekretara Skupštine izglasana je Ivana Mićović, dok je njen zamenik Nikola Teodorović.
Nemanja Pajić, dr Aleksandar Pajić, Milan Mačvan (Foto: Glas Podrinja)

Na početku zasedanja su verifikovani mandati odbornika. Podsetimo, Aleksandar Vučić -Šabac ne sme da stane u novom sazivu ima 35, Šabac protiv nasilja - Nebojša Zelenović 18, Nemanja Pajić - Zapadna Srbija - Uvek Šabac 8, a četiri liste: Udruženi pobeđujemo -Miroslav Aleksić- Zdravko Ponoš- Miloš Parandilović- Tatjana Marković Topalović, Dr Miloš Jovanović- Nada za Šabac- Srpska koalicija Nada- Nacionalno demokratska alternativa- Nova demokratska stranka, Ivica Dačić- Premijer Srbije i Dr Dejan Pavlović- Evropska zelena partija po dva odbornička mandata.
Dr Aleksandar Pajić (Foto: Glas Podrinja)

-Veliko mi je zadovoljstvo što sam po drugi put dobio poverenje građana Šapca da i u naredne četiri godine budem gradonačelnik Šapca. Samim tim to je i velika obaveza. Veliki posao nas čeka u naredne četiri godine pošto su planovi za razvoj grada prema gradu budućnosti zaista veliki. Bitno je da su građani Šapca na izborima 17. decembra dali dvotrećinsko poverenje vlasti od 2020. do 2024. Pored SNS, koja ponovo ima apsolutnu većinu u Skupštini, tu su naši partneri- Zapadna Srbija i Evropska zelena partija, a novi postizborni koalicioni partner je Socijalistička partija Srbije. To znači da ćemo u Skupštini imati 47 od 69 odbornika, više od dvotrećinske većine. Poverenje koje su nam ukazali govori da sve što smo uradili prethodne tri godine jeste bilo dobro za građane. Posebno mi je drago što sam drugi put bio prvi na listi Aleksandar Vučić- Šabac ne sme da stane- rekao je Pajić.


Kako je naveo Mačvan, imenovanje na tu funkciju je velika čast i odgovornost.
Milan Mačvan (Foto: Glas Podrinja)

-Mislim da je ispred nas period od četiri godine gde treba jako mnogo da radimo da unapredimo sam grad Šabac sa okolinom. Drago mi je da su građani prepoznali ono što je urađeno u prethodne tri godine i da smo ponovo dobili njihovo poverenje i izabrani da budemo vlast u Šapcu- podvukao je Mačvan.


Predsednik Skupštine je ocenio da je sednica protekla u najboljem redu.
Nemanja Pajić (Foto: Glas Podrinja)

-Drago mi je da je u ovom tonu protekla konstitutivna sednica i da je prisustvovao 51 odbornik. Nije dobro što 18 odbornika sa liste Šabac protiv nasilja- Nebojša Zelenović nisu uzeli učešće u konstitutivnoj sednici, ali očekujem da će se u nekom budućem periodu pojaviti u skupštinskim klupama, pre svega zato što ovde jeste mesto gde treba da se neguje dijalog, sučele mišljenja i mislim da je to bio i poziv gradonačelnika koji se prvi put kao novi gradonačelnik obratio sa govornice. Očekujemo konstruktivnu raspravu u parlamentu i da o temama koje su bitne za građane Šapca iznesemo mišljenje i donesemo najbolje odluke za građane grada Šapca- naglasio je Pajić.


S tim se saglasio i izabrani gradonačelnik i izrazio nadu da će ostatak opozicije „promeniti odluku u interesu građana".

Odbornica Udruženi pobeđujemo- Miroslav Aleksić- Zdravko Ponoš- Miloš Parandilović- Tatjana Marković Topalović podnela je usmeni prigovor da sednica nije zakazana po poslovniku i statutu.

-Nije dozvoljeno da predsednik Privremenog organa zakazuje sednicu, po članovima na koje se pozvala Skupština to je trebalo da uradi predsednik Skupštine iz prethodnog saziva ili najstariji odbornik iz novog saziva. Naši glasači su praktično jedinstveni da mi delujemo kroz Skupštinu, ne priznajući legitimitet, što jeste negde protivurečno, ali koristeći jedini kanal koji je ostao opoziciji da se čuje- rekla je Tatjana Marković Topalović.

Posle osam godina Demokratska stranka Srbije je ponovo u lokalnom parlamentu u sklopu koalicije.

-DSS, u međuvremenu novi DSS, ista stranka, ista politika, ponovo je u šabačkom parlamentu. Smatramo da su naši glasači glasali za nas da zastupamo njihove interese i to ćemo i činiti u naredne četiri godine, ukazivaćemo na sve nepravilnosti i nazakonito ponašanje vlasti- naglasio je odbornik Branko Živanović.
Foto: Glas Podrinja

Predstavnici liste Šabac protiv nasilja - Nebojša Zelenović odlučili su da ne učestvuju u radu šabačkog parlamenta, zbog, kako su saopštili na konferenciji za novinare, „nezapamćene izborne krađe kojoj su svi svedočili“. Predstavnici ove koalicije istakli su, da „sve dok traje postupak pred Ustavnim sudom, dok se vode polemike u Evropskom parlamentu , veruju da je bespredmetno da bilo ko iz šabačke i srpske opozicije daje legitimitet jednoj ovakvoj izbornoj krađi“.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa