Info

22. januar 2024.22. jan 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 22. do 28. januara. Ove godine slogan kampanje je "Zajedno protiv raka grlića materice".

-Cilj obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice 2024. godine je promocija značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije. Kada se dijagnostikuje, rak grlića materice je jedan od oblika raka koji se najuspešnije leči, sve dok se rano otkriva. Karcinomi dijagnostikovani u kasnim stadijumima takođe se mogu kontrolisati odgovarajućim lečenjem i palijativnim zbrinjavanjem, stoji u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Šabac.


Osnovna poruka svim ženama - rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti, žene treba da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje samo jedan dan kada će posetiti svog lekara - ginekologa i obavati preventivni pregled!


Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2021. godine u Srbiji registrovano je 1.085 novoobolelih žena, a 424 žena je umrlo u Srbiji od ove maligne bolesti.

Na teritoriji Mačvanskog okruga, 2021. tokom godine bilo je 36 novoobolelih žena, a 11 žena je umrlo.
Kod žena u Republici Srbiji u 2021. godini, pokazuju da se karcinom grlića materice nalazi na četvrtom mestu sa 6,2 odsto.

-Što se tiče vodećih lokalizacija u umiranju prema polu u Republici Srbiji za 2021. godinu, karcinom grlića materice je na četvrtom mestu posle karcinoma dojke, pluća/bronha, kolona/rektuma i pankreasa. Skoro svi slučajevi raka grlića materice povezani su sa infekcijom visokorizičnim humanim papiloma virusom (HPV), izuzetno čestim virusom koji se prenosi seksualnim kontaktom. Iako se većina infekcija HPV-om spontano povlači i ne izaziva nikakve simptome, uporna infekcija može izazvati rak grlića materice kod žena, stoji u saopštenju.

Na teritoriji Republike Srbije Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je omogućio besplatnu vakcinaciju devojčica i dečaka starosti od 9 do 19 godina devetovalentnom HPV vakcinom. HPV vakcina prevenira (sprečava) infekciju određenim visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa (HPV).

-HPV vakcina je bezbedna, efikasna i štiti od većine karcinoma uzrokovanih HPV i genitalnih kondiloma (bradavica).HPV infekcija može perzistirati (dugo trajati) i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih teškoća. Zdravstveni problemi uzrokovani HPV infekcijom uključuju:
- Genitalne kondilome (bradavice u predelu genitalija)
- Karcinom cerviksa (grlić materice kod žena)
- Orofaringealni karcinom (karcinom usne duplje i ždrela uključujući bazu jezika i tonzile/krajnike) kod oba pola
- Karcinom anusa kod oba pola
- Karcinom vulve i vagine kod žena
- Karcinom penisa kod muškaraca, ističe se u saopštenju.

-HPV vakcina funkcioniše izuzetno dobro. Klinička ispitivanja su pokazala da vakcina pruža skoro 100 odsto zaštite od prekanceroznih lezija, a kvadrivalentna HPV vakcina i od genitalnih kondiloma izazvanih tipovima koji se nalaze u vakcini. U periodu od 2006. godine, kada je vakcina prvi put preporučena, beleži se redukcija HPV infekcija od 56 odsto kod tinejdžerki u SAD. Istraživanja takođe pokazuju smanjenje pojave genitalnih kondiloma kod tinejdžera. U drugim zemljama kao što je npr. Australija, gde je pokrivenost HPV vakcinacijom veća, došlo je do redukcije broja slučajeva prekanceroznih lezija grlića materice kod mladih žena. Takođe, pojava genitalnih kondiloma je značajno smanjena kod mladih žena i muškaraca u Australiji od kako je počela da se primenjuje HPV vakcina, navodi se u saopštenju ZZJZ Šabac.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa