Info

24. januar 2024.24. jan 2024.
D. Avramović (foto: RAS)

D. Avramović (foto: RAS)

Tri decenije dinara deda Avrama

Proteklo je tačno tri decenije od stupanja na snagu Programa monetarne stabilizacije koja predstavlja jedan od najuspešnijih programa sporovedenih u svetu, a čiji kreator je bio Dragoslav Avramović. Možda mnogi ne znaju tačan naziv, ali su sve stariji čuli za "Deda Avramovu stabilizaciju" kojom je zaustavljena inflacija od 313 miliona procenata na mesesečnom nivou (2,03% na sat).

D. Avramović (foto: http://ecpd.org.rs)


Dragoslava Avramovića je preporučio ondašnji direktor Invest banke Slobodanu Miloševiću, predsedniku Srbije u tom trenutku. Avramović je krajem 1993. izložio plan Miloševiću koji ga je uz mnogo razmišljanja i sumnji prihvatio. Stupio je na snagu 24. januara 1994. godine i može se iskazati u jednoj rečenici. Jedan dinar vredeo je jednu nemačku marku, no suština je bila da je reforma sprovedena bez strane pomoći.

Stupio je na snagu 24. januara 1994. godine i može se iskazati u jednoj rečenici. Jedan dinar vredeo je jednu nemačku marku, no suština je bila da je reforma sprovedena bez strane pomoći.


Kako ističu ekonomisti Avramović je najpre fiksirao kurs, nadajući se da će to biti početni korak, jer fiskalni deficit nije mogao da smanji. Ubrzo je kupovna moć porasla kod najsiromašnijih i odmah su trošili novac što je oporavilo privredu. Avramović je stekao poverenje ljudi i postao poznat kao čovek koji nije čekao mesečni izveštaj o kretanju cena, već je sam išao u različite trgovine i na kioske skupljajući podatke, nije verovao statistici zvaničnoj.

Malo je poznato da je pre njegovog programa bilo više neuspešnih pokušaja stabilizacije koji su kreirali drugi ekonomisti u Srbiji.

Na mestu guvernera Narodne banke ostao je do 1996. godine kada je smnjen pod zvaničnim obrazloženjem zbog prekoračelja ovlašćenja u razgovoru sa MMF, a u pitanju je bio sukob sa ondašnjim rukovodstvom. Krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih bio je aktivan u opoziciji. Premunuo je 2001. godine u Vašingtonu, u 82. godini.
D. B./Oko RTS

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa