12. februar 2024.12. feb 2024.
SPC

SPC

Danas su Sveta Tri Jerarha

SPC i vernici danas praznuju uspomenu na Sveta Tri Jerarha: Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Svaki od ovih svetitelja ima zasebno svoj dan praznovanja, a ovaj zajednički praznik ustanovljen je u XI veku za vreme cara Aleksija Komnena.

Jednom je nastala odnekuda rasprava u narodu oko toga ko je od ove trojice najveći. Jedni su uzdizali Vasilija zbog njegove čistote i hrabrosti, drugi Grigorija zbog njegove nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju, treći Zlatoustog zbog njegove čudesne krasnorečivosti i jasnoće izlaganja vere. I tako, jedni se nazvaše vasilijani, drugi grigorijani, a treći jovaniti. No, promislom Božjim ovaj spor bi rešen na korist Crkve i na još veću slavu trojice svetitelja.

Episkopu evhaitskom Jovanu (14. juna) javili su se u snu svaki od ova tri svetitelja, u velikoj slavi i sva tri zajedno. Rekli su mu: "Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno… niti ima među nama prvog ni drugog". Još su ga posavetovali da im on napiše jednu zajedničku službu i da im odredi jedan zajednički dan praznika.

Zbog ovog viđenja, spor se rešio tako što je određen 30. januar (po starom kalendaru) kao zajednički praznik za sva tri ova jerarha. Ovaj praznik grčki narod smatra ne samo crkvenim nego i svojim najvećim nacionalnim i školskim praznikom.
GP

Najnoviji broj

25. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa