7. septembar 2025.7. sep 2025.

Preporuka za nedeljni ručak
Pilav sa piletinom i pečurkama
Nedeljni ručak je uvek prilika da okupimo porodicu za trpezom i uživamo u jelima koja bude uspomene, ali i mirisima ispune dom. Ovoga puta predlažemo klasik domaće kuhinje u malo bogatijem izdanju – pilav sa piletinom i pečurkama. Jednostavan za pripremu, a izuzetno ukusan, ovaj pilav će sigurno postati jedan od vaših omiljenih recepata.
Sastojci:
500 g piletine (bataci ili belo meso)
250 g svežih šampinjona ili mešanih pečuraka
2 šolje pirinča
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
1 zelena ili crvena paprika
2–3 kašike ulja ili maslaca
1 l supe (pileće ili povrćne)
so, biber i suvi začin po ukusu
svež peršun za posipanje
Priprema:
Piletinu operite, posolite i pobiberite, pa je kratko propržite na ulju sa svih strana da dobije lepu zlatnu boju. Izvadite meso i ostavite sa strane.
U istoj masnoći prodinstajte sitno seckan crni luk, dodate narendanu šargarepu i papriku isečenu na trake. Kada povrće omekša, dodajte i pečurke isečene na listiće.
Dodajte pirinač i kratko ga propržite uz mešanje da zrna postanu staklasta.
Vratite piletinu u šerpu, nalijte supom tako da sve bude pokriveno, zatim smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko 20–25 minuta, dok pirinač ne upije tečnost.
Kada je jelo gotovo, ostavite ga poklopljeno još nekoliko minuta da se ukusi povežu.
Poslužite toplo, posuto svežim peršunom, uz kisele krastavčiće ili sezonsku salatu.
Savet kuvara
Ako želite da pilav bude još bogatiji, možete dodati i nekoliko kašika belog vina prilikom dinstanja povrća. Takođe, dobro se slaže i sa malo rendanog parmezana pri serviranju.
Sastojci:
500 g piletine (bataci ili belo meso)
250 g svežih šampinjona ili mešanih pečuraka
2 šolje pirinča
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
1 zelena ili crvena paprika
2–3 kašike ulja ili maslaca
1 l supe (pileće ili povrćne)
so, biber i suvi začin po ukusu
svež peršun za posipanje
Priprema:
Piletinu operite, posolite i pobiberite, pa je kratko propržite na ulju sa svih strana da dobije lepu zlatnu boju. Izvadite meso i ostavite sa strane.
U istoj masnoći prodinstajte sitno seckan crni luk, dodate narendanu šargarepu i papriku isečenu na trake. Kada povrće omekša, dodajte i pečurke isečene na listiće.
Dodajte pirinač i kratko ga propržite uz mešanje da zrna postanu staklasta.
Vratite piletinu u šerpu, nalijte supom tako da sve bude pokriveno, zatim smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko 20–25 minuta, dok pirinač ne upije tečnost.
Kada je jelo gotovo, ostavite ga poklopljeno još nekoliko minuta da se ukusi povežu.
Poslužite toplo, posuto svežim peršunom, uz kisele krastavčiće ili sezonsku salatu.
Savet kuvara
Ako želite da pilav bude još bogatiji, možete dodati i nekoliko kašika belog vina prilikom dinstanja povrća. Takođe, dobro se slaže i sa malo rendanog parmezana pri serviranju.
Redakcija: Glasa Podrinja
Aktuelno
Najnoviji broj
4. septembar 2025.