Info

16. februar 2024.16. feb 2024.
Pixabay

Pixabay

Otvoren konkurs za upis u vojne škole

Ministarstvo odbrane Srbije je danas pozvalo mlade da se prijave na konkurs za upis u vojne škole koji je otvoren do 31. marta, prenela je Beta.

Ovogodišnjim konkursom predviđen je upis 185 budućih kadeta Vojne akademije, 25 kadeta Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije (VMA), 110 učenika Vojne gimnazije – od kojih 80 za Opšti, 20 za Vazduhoplovni smer, pet za prijem u drugi i pet za prijem u treći razred Opšteg smera i 75 učenika Srednje stručne vojne škole "1300 kaplara".

Vojna akademija u predstojećoj školskoj 2024/2025. godini nudi osnovne akademske studije na smerovima Kopnena vojska, Vojno vazduhoplovstvo, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojnomašinsko inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, Vojnosaobraćajno inženjerstvo i Ekonomija odbrane.

Pravo da konkurišu za upis osnovnih studija u Vojnoj akademiji imaju mladići i devojke rođeni 2003. godine ili kasnije, odnosno 2004. godine ili kasnije za studije u Medicinskom fakultetu VMA.

Neophodan uslov je da kandidati za upis u Vojnu akademiju imaju završenu četvorogodišnju srednju školu, odnosno da pohađaju četvrti razred četvorogodišnje srednje škole, a za upis u Medicinski fakultet VMA uslov je da su završili gimnaziju, srednju školu zdravstvene ili veterinarske struke u trajanju od četiri godine ili da pohađaju četvrti razred gimnazije, srednje škole zdravstvene ili veterinarske struke.

Kandidati za kadete studijskih programa Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojnomašinsko inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite i Vojnosaobraćajno inženjerstvo moraju da ispune uslov da su završili četvorogodišnju srednju školu tehničke struke ili gimnaziju, odnosno da pohađaju četvrti razred srednje škole tehničke struke ili gimnazije.

Kandidati za kadete studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo moraju da ispune i dopunske uslove propisane posebnim programom, medicinsko-zdravstvene i psihološke procene kandidata za taj studijski program, kao i da uspešno savladaju selektivne obuke – padobransku i selektivnu letačku obuku.


Za status učenika Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole "1300 kaplara" u Beogradu pravo prijavljivanja imaju dečaci i devojčice rođeni 2008. godine ili kasnije, odnosno 2007. godine ili kasnije za upis u drugi i 2006. godine ili kasnije za upis u treći razred Vojne gimnazije.
Po završetku školovanja učenici su obavezni da nastave školovanje na Vojnoj akademiji.
Školovanje u Srednjoj stručnoj vojnoj školi "1300 kaplara", tokom četiri godine, odvija se prema planu i programu Vazduhoplovnotehničkog smera, Jedinice za elektronska dejstva, Telekomunikacija i informatike, ARJ za PVD i smera Vazdušnog osmatranja i javljanja.


Posle završetka školovanja u Srednjoj stručnoj vojnoj školi "1300 kaplara" učenici se primaju u Vojsku Srbije u svojstvu profesionalnog podoficira, u činu vodnika.


Za vreme školovanja učenicima su obezbeđeni smeštaj i ishrana, udžbenici i školski pribor, odeća i obuća (uniforma), zdravstvena zaštita i novčana primanja u skladu s propisom kojim su uređeni uslovi, način ostvarivanja i visina novčanih primanja u Ministarstvu odbrane Srbije.


Detaljne informacije o konkursima su na https://njnjnj.mod.gov.rs/cir/konkursi-za-upis-u-vojne-skole.


GP

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa