23. februar 2024.23. feb 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Predavanje o HPV vakcinaciji u Osnovnoj školi Majur

Predavanje o HPV vakcinaciji održano u četvrtak u Osnovnoj školi Majur jedno je u nizu skupova s ciljem da se reše nedoumice u vezi sa tom temom i promoviše taj vid zaštite od karcinoma izazvanih ovim virusom. Namenjeno je roditeljima dece od devet do 15 godina, a odziv je pokazao da postoji interesovanje da dobiju tačne informacije, kako bi doneli ispravnu odluku. Govorili su predstavnici Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“, pedijatar Snežana Gavrilović i načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena, specijalista ginekologije i akušerstva, dr Branko Mišić.
Foto: Glas Podrinja

Dr Gavrilović je navela da su najčešće nedoumice u vezi sa vakcinom koje roditelji imaju da li ona utiče na plodnost i koliko ima veze s tim da li je nastupila menarha (prvo menstrualno krvarenje) kod devojčica.
Dr Snežana Gavrilović (Foto: Glas Podrinja)

-Treba da razjasnimo tu dilemu da je ovo jedna od vakcina koja je prema stručnoj literaturi i saznanjima koja mi posedujemo možda najviše ispitivana u svetu, da se ovaj tip vakcine koji mi imamo kod nas 15 godina primenjuje, a dato je više od 500 miliona doza i nisu zabeležena nikakva neželjena dejstva. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije, koja je ocenila ovu vakcinu kao ekstremno, visoko bezbednu je garancija da i mi deci možemo bezbedno da je damo- istakla je dr Gavrilović.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ naglašava da ova vakcina pomaže u prevenciji infekcije vrstama HPV-a koji mogu uzrokovati karcinom usne duplje, ždrela, penisa i anusa, kao i pojavu genitalnih kondiloma. Vakcinisani dečaci imaju manje mogućnosti da prenesu HPV infekciju svojim partnerkama. Nadovezujući se na predavanje o prevenciji infekcije HPV virusom, dr Mišić je istakao posledice koje taj virus koji se prenosi seksualnim kontaktom izaziva.
Foto: Glas Podrinja

-Pre svega sam se osvrnuo na karcionom grlića materice, jedan od najčešćih karcinoma kod žena, a koji može da se prevenira vakcinacijom, predavanjima i edukacijom. U ovom slučaju nam je cilj da upoznamo roditelje da na vreme dovedu decu kojoj je do sada država obezbedila vakcinu koja će sprečiti nastanak ovog karcinoma. Potrebno je da se jave kod izabranog pedijatra u okviru redovnih dolazaka, naročito sistematskih pregleda. Predviđeno je da se vakcina primi između devete i 19 godine, a namenjena je i dečacima i devojčicama. Idealno bi bilo pre stupanja u seksualne odnose, jer je tada najveća i zaštita, ali je dozvoljeno čak i kada su seksualni odnosi već postojali, zbog toga što ne mora da znači da se osoba u tom momentu zarazila tim tipom virusa- rekao je dr Mišić.

Dr Branko Mišić (Foto: Glas Podrinja)

Dodao je da zemlje koje su ranije počele sa vakcinacijom, poput Australije, imaju mnogo nižu stopu karcinoma, te da su njihova predviđanja ako se nastavi taj trend vakcinacije da će do 2035. karcinom grlića materice biti u potpunosti iskorenjen.
Foto: Glas Podrinja

Kako je objasnio koordinator preventivnog centra Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Milan Aleksić, planirano je da obiđu sve osnovne škole na teritoriji grada Šapca.
Milan Aleksić (Foto: Glas Podrinja)

-Do sada smo obišli četiri osnovne škole, a u toku marta u planu su nam i ostale. Cilj ovog predavanja je da podignemo svest o značaju vakcinacije kod roditelja dece kojima je ova vakcinacija i namenjena. Ovim putem pozivamo sve roditelje da se jave kod svog pedijatra, jer je vakcina stopostotna, najbezbedniji vid zaštite i jedini vid prevencije koji preporučujemo i promovišemo- podvukao je Aleksić.


Naredno predavanje biće održano u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u sredu, 28. februara, od 18 sati. Iz Doma zdravlja pozivaju se roditelje dece od 9 do 15 godina da dođu i informišu se o toj temi.
D.D.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa