Info

4. mart 2024.4. mar 2024.
Foto: ZZJZ Šabac

Foto: ZZJZ Šabac

Tokom februara stručnjaci Zavoda za javno zdravlje održali predavanja na temu HPV-a u 12 srednjih škola u Mačvanskom okrugu

U cilju podizanja svesti o HPV infekciji i promovisanja HPV vakcine, stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Šabac su tokom meseca februara realizovali predavanja na ovu temu u 12 srednjih škola u Mačvanskom okrugu. Predavanja su se odnosila na humani papiloma virus sa posebnim osvrtom na
vakcinaciju protiv ovog virusa.


-Predavanja su imala za cilj da upoznaju učenike sa opasnostima kojima mogu biti izloženi, a od kojih mogu biti pouzdano zaštićeni. Prisutni učenici su na ovaj način došli do informacija vezanih za HPV infekciju, značaju brige o reproduktivnom zdravlju, kao i značaju HPV vakcine, koja predstavlja udarno oružje u borbi protiv nastajanja raka grlića materice. Na predavanjima prisutni su informisani da se u Zavodu za javno zdravlje Šabac rade analize genotipizacije virusa i da svaka osoba može da se testira i tako pravovremeno otkrije moguće prisustvo virusa, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Predavači na ovim predavanjima su bili lekari ZZJZ Šabac. Naglašavaju da će stečena znanja na ovim
predavanjima kao vršnjački edukatori, učenici će moći kasnije da prenesu svojim drugovima i drugaricama i na taj način nastave misiju zdravstvenog prosvećivanja svojih vršnjaka.

-Učenicima su podeljene brošure i flajeri na temu HPV virusa i Prevencije reproduktivnog zdravlja mladih. U vremenu kada smo izloženi infodemiji, velikom broju plasiranja netačnih informacija, veoma je važno da mlade ljude upoznamo gde i na kojim mestima mogu da nađu tačne, pravovremene i relevantne informacije koje se odnose na prevenciju, zaštitu i unapređenje zdravlja kao što je Zavod za javno zdravlje Šabac, navodi se u saopštenju.

Prema podacima kojima ZZJZ Šabac raspolaže, do sada se na HPV virus testiralo 235 naših sugrađana, od kojih je oko 40 odsto imalo pozitivan nalaz na prisustvo HPV virusa, a pojedini i na prisustvo više tipova ovog virusa.

Do sada je na Mačvanskom okrugu aplikovano 3.276 doza vakcine protiv HPV virusa, od toga kompletno je vakcinisano 1.186 dece. Prvu dozu vakcine je primilo 358 dečaka i 1.096 devojčica.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa