24. mart 2024.24. mar 2024.
Veče u čast Jezdimira Alimpića (foto: Mačva info)

Veče u čast Jezdimira Alimpića (foto: Mačva info)

U čast Jezde Alimpića

Smotra veteranskih ansambala, u organizaciji Folklornog ansambla „Đido“, organizovana je u Sali Kulturno-obrazovnog centra u Bogatiću. Pre pet godina mačvanski folkloristi odlučili su da ovaj veseli događaj nosi ime po istaknutom kulturnom radniku i zaljubljeniku u narodnu tradiciju, Jezdimiru Jezdi Alimpiću.

Nastupilo devet folklornih ansambala (foto: Mačva info)


Čuveni Jezda još početkom sedamdesetih godina prošlog veka, u ovom kraju, ali i šire, svim srcem i sa beskrajnim entuzijazmom posvećivao se svojoj velikoj ljubavi – muzici i amaterizmu uopšte. Tvorac je ženske pevačke grupe „Stanarice“, osnovao je i „Mačvanske jarane“, mušku pevačku grupu koja je 1990. godine snimila LP ploču, čiji izlazak na svetlost dana Jezda nije doživeo, jer je preminuo dva meseca ranije, u 49. godini života. Alimpić je značajno doprineo da mačvanska mladost proputuje Evropu i pokaže rezultate svog rada na očuvanju tradicije svoga kraja i naroda.

Na smotri je nastupilo devet folklornih ansambala i to: ANIP “Zvorničko kolo” iz Velikog Zvornika, FA “Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice, KUD “Elektroporcelan” iz Aranđelovca, KUD “Abrašević” Šabac, Udruženje “Folklorika” iz Novog Sada, UA “Čivija” iz Šapca, FA SPKD “Prosvijeta” iz Brčkog, ANIP “Taurunum” iz Zemuna i domaćin, FA “Đido”.
Mačva info

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa