8. april 2024.8. apr 2024.
(Foto: Glas Podrinja/J.R)

(Foto: Glas Podrinja/J.R)

Na preventivne kardiološke preglede u OB Šabac odazvalo se 136 osoba

Na preventivne kardiološke preglede koji su u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu održani u nedelju 7. aprila, odazvalo se 136 osoba. Šapčani su imali priliku da provere krvni pritisak, nivo glukoze, triglicerida i holesterola u krvi, kao i da im se uradi EKG snimanje, saopštili su iz Opšte bolnice Šabac.

Akcija je organizovana na Svetski dan zdravlja, a kako je istakla mr Jelena Vikić, načelnica Biohemijske laboratorije, u fokusu je bilo praćenje parametara koji mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija na kardiovaskularnom sistemu.

– Kardiovaskularne bolesti su na vodećem mestu kao uzrok smrtnosti i u razvijenom i u srednje razvijenom svetu. Postoje određene preventivne radnje koje prema nekim studijama mogu da smanje iznenadnu srčanu smrt za čak 85 odsto. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti kao što su visok krvni pritisak, dijabetes, povišen nivo masnoća u krvi kao što su holesterol i trigliceridi, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost – rekla je mr Jelena Vikić.

Šabačka bolnica bila je među 170 zdravstvenih ustanova u Srbiji u kojima su organizovani preventivni pregledi. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.
Foto: Glas Podrinja/J.R.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa