10. april 2024.10. apr 2024.
Foto: Opšta bolnica Šabac

Foto: Opšta bolnica Šabac

Prvi put u Šapcu izvedena operacija trbušne kile po savremenim svetskim standardima

U šabačkoj Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ prvi put je urađena operacija velike incizione trbušne kile beztenzionom hirurškom tehnikom. Ova vrsta kile pojavljuje se kod nekih pacijenata nakon operacije kao jedna od komplikacija, a metoda koja je primenjena u šabačkoj bolnici podrazumeva ugrađivanje mrežice napravljene od specijalnih materijala. U prisustvu šabačkih hirurga, operaciju je izveo docent dr Andrija Antić sa Prve hirurške klinike u Beogradu, vodeći stručnjak u toj oblasti i konsultant naše ustanove.

Foto: Opšta bolnica Šabac


Pacijentu kome je rešen ovaj zdravstveni problem, kila se pojavila nakon operacije urađene pre skoro dve decenije. Pored svakodnevnih tegoba, velika inciziona kila ukoliko se ne operiše, može dovesti i do brojnih drugih poremećaja u organizmu. Kako je objasnio dr Andrija Antić, od deset do 20 odsto pacijenata nakon neke operacije u trbuhu dobije incizionu kilu. Ovo važi ne samo za operacije koje se izvedu u sklopu opšte hirurgije, već i vaskularne, ginekološke, endokrine, pa čak i kardiohirurgije.

– Beztenziona tehnika komponentne separacije uz korišćenje mrežice u lečenju kile omogućava brži oporavak i povratak pacijenta svakodnevnim aktivnostima. Nema tenzije, manja je bol, a odmah posle operacije pacijent ustaje iz kreveta. Mrežica urasta u tkivo sedam nedelja, a tokom tog perioda pacijent ne bi trebalo da podiže nešto teško ili da obavlja teške fizičke aktivnosti. Recidiv uvek postoji, a ovom tehnikom i novim operativnim procedurama koje radimo, taj procenat je svega pet odsto – naglašava dr Andrija Antić.

Jedan od hirurga koji je prisustvovao operaciji bio je i dr Slobodan Popović, direktor šabačke bolnice. Kako je istakao, posete stručnjaka poput dr Antića umnogome unapređuju kvalitet zdravstvene usluge u našoj ustanovi.

– Srećan sam što u šabačku bolnicu dolaze najeminentniji stručnjaci iz raznih oblasti medicine. Pre operacije, doc. dr Andrija Antić nam je održao lepo predavanje na temu savremenog pristupa i tehnika operativnog rešavanja postoperativnih kila prednjeg trbušnog zida. A on je ekspert u ovoj oblasti i jedan je od herniologa koji je uveo savremene tehnike lečenja kila koje se koriste u svetskim specijalizovanim hernija centrima. U planu je da doc. dr Andrija Antić nastavi da dolazi na našu hirurgiju, gde će nas obučiti da samostalno rešavamo ovakve slučajeve kako pacijenti ne bi morali da idu na klinike, već da u svom gradu budu operisani – rekao je dr Slobodan Popović.
Opšta bolnica Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa