16. april 2024.16. apr 2024.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Zavod za javno zdravlje Šabac

Obaveštenje Zavoda za javno zdravlje Šabac

Na osnovu podataka dobijenih iz Automatske merne stanice (merno mesto- Vatrogasni dom), koja izračunava Indeks kvaliteta vazduha, kao i podataka dobijenih standardnim metodama sa mernih mesta Benska Bara, Autobuska stanica, Kasarna, Čavić, Gerontološki centar i Zavod, Zavodal za javno zdravlje Šabac obaveštava građane da kvalitet vazduha, u proteklih sedam dana, nije imao prekoračenje dnevnih graničnih vrednosti za zagađujuće materije koje su obuhvaćene monitoringom.

Detektovano je prekoračenje graničnih vrednosti koncentracije, na satnom nivou, za suspendovane čestice PM 10 i PM 2,5 čestice u više navrata. To se dešavalo u večernjim i jutarnjim časovima. U tim trenucima, Indeks kvaliteta vazduha je bio pogoršan i kvalitet vazduha ocenjen kao zagađen i jako zagađen. Najviše vrednosti suspendovanih čestica su izmerene 12.04. u večernjim časovima. I dalje je u toku je grejna sezona što, uz ostale izvore zagađujućih materija, doprinosi povećanju zagađenja, prvenstveno suspendovanim česticama i čađi.

Period toplijeg vremena, uz češću pojavu vetra, je uticao na popravljanje kvaliteta vazduha.

Preporuka građanima, koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom ili disajnim putevima, da prilagođavaju svoj aktivnosti na otvorenom u odnosu na ocenu Indeksa kvaliteta vazduha i izbegavaju duži boravak napolju u slučaju kada je vazduh zagađen. Ista preporuka važi i za malu decu.

Osobama koje se rekreiraju na otvorenom, ne preporučuje se intenzivno treniranje, kada je vazduh jako zagađen.

Sve zdravstvene preporuke vezane za stanje kvaliteta vazduha se nalaze na portalu Šabac EKO i mobilnoj aplikaciji Čuvar zdravlja, kao i na internet stranici Zavoda za javno zdravlje Šabac.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa