19. april 2024.19. apr 2024.
Foto: Glas Podrinja/J.R.

Foto: Glas Podrinja/J.R.

Izložba "Buđenje" učenika Škole primenjenih umetnosti

Biblioteka šabačka u saradnji sa Školom primenjenih umetnosti povodom Dana grada Šapca u galeriji gradskog hrama knjige realizovala je izložbu „Buđenje“ u okviru Edicije „Kultura ćirilice“. Postavka je do 10. maja otvorena za javnost i nastavak je dugogodišnje saradnje dve ustanove.

-Već 22 godine Biblioteka šabačka izložbu „Kultura ćirilice“ realizuje u saradnji sa učenicima i profesorima Škole primenjenih umetnosti u Šapcu. Učenici iz iz godine u godinu uspešno stvaraju krajnje originalne postavke izvedene na način koji odgovara ličnom senzibilitetu mladih autora. Veoma plodna, dobra i sigurna saradnja sa Školom koja nam je svima koji cene književnost i umetnost darovala sjajne i izuzetne radova, ali i iznedrila talentovane mlade umetnike – navela je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.

Inspiraciju za svoje radove su učenici Škole primenjenih umetnosti ove godine pronašli u magnoliji. Kako su istakli iz gradskog hrama knjige, „njeno cvetanje predstavlja metaforu stvaralačkog puta – od prvih, nesigurnih poteza do momenta kada se umetnost razvija i cveta obogaćujući svet svojom lepotom“, te su i učenici podstaknuti njnom lepotom i simbolikom kreirali neobična umetnička dela.

Direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić navodi da je u realizaciji postavke učestvovalo 124 učenika uz podršku i mentorstvo profesorki Mine Stupar i Dragane Mališić.

-Želeli smo da ukažemo na značaj povezanosti sa prirodom i svim tajnama koje ona krije. Magnolija je neiscrpna inspiracija u svim kulturama širom sveta. Našim učenicima je bila posebno zanimljiva i inspirativna.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa