Info

28. april 2024.28. apr 2024.
Image by Speedy McVroom from Pixabay

Image by Speedy McVroom from Pixabay

Razlika u ceni ukazuje na falsifikat

Tržišni inspektori su nedavno otkrili ilegalnu proizvodnju falsifikata deterdženata, šampona i keksa "plazma". Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača gostujući na nacionalnom servisu istakao je da to nije neočekivano, jer se slično dogodilo i prerhodne godine i dodao da se može očekivati kako je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda.

-Pogotovo što su jako velike razlike u cenama i nije realno i prirodno da budu tolike razlike u cenama na pijacama i u samim prodavnicama. I pored marži i zarade koje trgovci imaju, opet ne može da dođe do tolikih oscilacija - naveo je Dragić.

Kako je objasnio, upravo je to pokazatelj da je to roba sumnjivog porekla i kvlaiteta i da bi trebalo izbegavati ili prekomerno kontrolisati te proizvode kako se potrošači ne bi doveli u zabludu ili bilo posledica da ne bi nastao neki zdravstveni problem.

Govoreći o cenama i sniženjima, Dragić je rekao da prosečan potrošač ne može da zna kada je došlo do promene cene i da mu jedino preostaje da trgovcu veruje da je to zaista tako.

- Tržišna inspekcija može uvidom u knjige trgovaca da vidi da li je došlo do promene cena neposredno pre najave, na primer neko vikend sniženje ili vikend akcije i na taj način da pokrene adekvatan postupak i sankcioniše trgovca koji na taj način posluje", rekao je Dragić.
RTS/GP

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa