29. april 2024.29. apr 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Jevremovi dani u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović“

Jevremovi dani su manifestacija koja se tradicionalno održava u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović“, a njihovo obeležavanje počelo je ove godine 18. marta proslavom Dana škole u Domu kulture na Mišaru.
Foto: Glas Podrinja

Prisutnima se na početku programa obratio direktor škole Duško Bojić koji je istakao da je škola iza sebe ostavila još jednu uspešnu godinu, što je rezultat timskog rada svih učesnika vaspitno- obrazovnog procesa. Nakon obraćanja direktora izvedena je predstava „Ljubavne muke i pouke“.Tema predstave bile su prve simpatije i zaljubljivanje, a to je uvek aktuelna tema. Korišćeni su već postojeći dramski tekstovi više autora koji su malo modifikovani i dat im je lični pečat. U rad na predstavi uključeni su bili učenici šestog i sedmog razreda. Predstavu su pripremile profesorka srpskog jezika Svetlana Tošić zajedno sa koleginicama Slavicom Topić, profesorkom srpskog i Maricom Prijović, profesorkom muzičke kulture. Publika u sali Doma kulture u Mišaru sa pažnjom je pratila glumačko umeće razigranih đaka kojim su dočarali najlepše trenutke u odrastanju. Obeležavanju važnog datuma za šabačku školu, pored kolektiva, roditelja i đaka, prisustvovali su i direktori drugih obrazovnih ustanova u gradu. Ova predstava izvedena je i 25. marta, gde je pozdravljena gromoglasnim aplauzom publike u Kulturnom centru.
Foto: Privatna arhiva

Istog dana, učenici prvog razreda imali su radionicu pod nazivom „Bogatstvo različitosti“. Doneli su stare majice koje su iscrtavali i različito bojili. Na kraju radnog dana, napravili su pano u holu škole. Cilj ove radionice je razvijanje svesti o tome da su različitosti korisne za život svih ljudi i shvatanje da različitosti nisu razlog za sukob. Jedna od poruka koju su najmlađi poslali svima glasila je: U RAZLIČITOSTI JE LEPOTA I SNAGA. Gradsko zelenilo i učenici drugog razreda su ozelenjavali prostor u radionici pod nazivom „Biljke nas vole, a i mi njih“.Treći razred se družio uz karaoke 27. marta, a četvrti razred je imao muzičku aktivnost pod nazivom „Nek' se pesma vrti ukrug“.
Jevremovi dani u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović“ (Foto: Privatna arhiva)

Izdvojena odeljenja su obeležila Jevremove dane prigodnim aktivnostima. Kroz kviz „Lik i delo Jevrema Obrenovića“ učenici trećeg i četvrtog razreda iz Mišara preneli su znanje drugarima predškolcima, kao i učenicima prvog i drugog razreda. Znanje o životu i radu Jevrema Obrenovića prikazali su svojim crtežima. U okviru obeležavanja Jevremovih dana u IO Orid sa učenicima drugog, trećeg i četvrtog razreda realizovane su četiri aktivnosti. Prva aktivnost je bila takmičenje. Svaki učenik dobio je slagalicu od 12 delova. Zadatak je bio da za što kraće vreme pravilno slože slagalicu i otkriju koja zagonetna ličnost se tu krije. Đaci su zadatak uspešno rešili i prepoznali sliku Jevrema Obrenovića. Nakon takmičenja, učenici su se kroz prezentaciju podsetili ali i proširili znanje o životu i delu Jevrema Obrenovića. Naredna aktivnost bila je igrica „Poznato-manje poznato“. Đaci su dobili cedulje na kojima su bile ispisane činjenice i zanimljivosti o Jevremu Obrenović i njegovoj porodici. Zadatak svakog učesnika bio je da izvuče cedulju, naglas pročita podatke i nakon toga proceni da li je pročitani podatak poznat ili manje poznat. Na kraju aktivnosti prebrojane su cedulje iz obe grupe i analizirani rezultati. Poslednja aktivnost bila je grupni rad. Učenici su se potrudili da mozaik tehnikom na što bolji način prikažu lik Jevrema Obrenović. Sve planirane aktivnosti realizovane su uspešno, u lepom druženju i raspoloženju. Aktivnosti su osmislile i vodile učiteljice Gordana Pavličić i Sandra Đurić.
Foto: Privatna arhiva

Učenici u Orašcu su imali ekološku radionicu pod nazivom „Planeta je u našim rukama – gledaj kako rastem“. Izdvojena odeljenja u Predvorici i u Miokusu pravila su pano „Život i delo Jevrema Obrenovića“. Produženi boravak je učestvovao u obeležavanju Jevremovih dana. Produženi boravak, već dugi niz godina sarađuje sa Predškolskom ustanovom „Naše dete“. Tako je i za Jevremove dane upriličeno druženje sa predškolcima vrtića ,,Sloboda“. U saradnji sa nastavnikom fizičkog Milošem Paleževićem, organizovan je poligon spretnosti sa učenicima produženog boravka i predškolcima. Deca su se družila, igrala i razgovarala. Predstavili su našu školu, unapredili saradnju sa ustanovom i promovisali školu.
Foto: Privatna arhiva

„U vremena, još pre hemije i nauke, živela su neka neobična deca i bila su veoma radoznala i oduvek sanjala o tome da istražuju svet oko sebe. Čuvši jednom o tajni, koja daje moć da stvaraš nove supstance i menjaš osobine već postojećih, oni su odlučili da odu na dug put. Putovali su mnogo godina, upoznavali razne nauke, dok konačno nisu steki znanja koja su tražili. Oni sada, konačno stigli u Jevremovu školu. Njihov cilj je da drugarima iz pokažu da je hemija vesela, zanimljiva i upečatljiva nauka“. Učenici četvrtog razreda, zajedno sa nastavnicom hemije Jelenom Božić i učiteljicom Tatjanom Pakljanac, realizovali su edukativnu radionicu „Sa hemijom na ti“. Oni su drugare svoje škole pokušali da upoznaju sa hemijom, uz izvođenje mnogobrojnih eksperimenata i učinili su je pristupačnom i uzbudljivom. Stručno veće nastavnika matematike organizovalo je matematički kviz znanja. Tom prilikom, učenici su se družili i proverili svoje znanje. Stručno veće nastavnika stranih jezika organizovalo je Veče stranih jezika 26. aprila. Izvedene su dve predstave, jedna na engleskom jeziku, a druga na nemačkom jeziku. Obe predstave su zamišljene kao televizijska emisija u koju su pozvane poznate ličnosti sa engleskog ili nemačkog govornog područja. A zadatak publike je bio da prepozna znamenitu osobu. Predstavu su pripremili učenici starijih razreda sa nastavnicama engleskog jezika Jasminom Mašić i Katarinom Đurđević i nastavnicama nemačkog jezika Natalijom Bajić i Natalijom Milenković.
Foto: Privatna arhiva

Planiran je „Forum teatar“ u Kulturnom centru u maju, a njegovi realizatori su psiholog škole Snežana Mraović i profesor razredne nastave Katarina Gajić. Koncertom koju priprema horska sekcija sa nastavnicom muzičke kulture Maricom Prijović završavaju se Jevremovi dani. Predivan način da se uz muziku oprostimo od ove interesantne, raznovrsne, kreativne, tradicionalne manifestacije za 2024. godinu.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa