30. april 2024.30. apr 2024.
(Foto: Glas Podrinja/J.R)

(Foto: Glas Podrinja/J.R)

Troškovi života u Šapcu i očekivana zarada građana: 100.000 za pristojan život

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto plata u Gradu Šapcu iznosi 83.407 dinara. Poslednje dostupni podaci su za januar, gde je iznos prosečne potrošačke korpe za Šabac 98.950 dinara, a sredstva koja pokrivaju troškove minimalne potrošačke korpe su 51.533 dinara.

Na nivou Republike prosečna zarade je 95.836 dinara, a prosečnu zaradu iznad republičkog proseka imaju samo: Beograd, Pančevo i Novi Sad!


Na zvaničnoj fesjbuk stranici Glasa Podrinja pitali smo naše sugrađane „Kolika je, prema njihovom mišljenju, minimalna plata potrebna za život u Šapcu?“.

Najčešći odgovor bio je 100.000 dinara. Tako se izjasnilo oko 80% anketiranih.

Deset posto sugrađana smatra da je potrebo 120.000 i više dinara, pet procenata se izjasnilo za više od 200.000 dinara, a preostalih pet procenata pisalo je cifre manje od 100.000 dinara.

Zvanično merilo troškova života je potrošačka korpa tročlane porodice.



Podaci na sajtu Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine takođe najkasnije dostupni za januar, govore da je iznos prosečne potrošačke korpe za Šabac 98.950 dinara, dok je iznos koji pokriva troškove minimalne potrošačke korpe 51.533 dinara.

Prehrambeni proizvodi (hleb i proizvodi od žita, sezonsko voće i povrće, meso, riba, ulje, mast, jaja, mlečni proizvodi i ostali prehrambeni proizvodi) menjaju se zavisno od doba godine (voće i povrće), uz neizbežne varijacije u ceni pojedinih artikala u predprazničnom periodu.



Način grejanja dodatno utiče na potrošačku korpu


U ukupnom iznosu mesečnih računa najveću razliku prave iznosi na računima za utrošak toplotne energije potrošača koje greje JKP Toplana Šabac i utrošenu električnu energiju.

Kako je već dugo obračun za grejanje baziran na potrošnji, osetna je razlika u cenama tokom grejne sezone (15. oktobar - 15. april), i van nje kada potrošači plaćaju samo troškove održavanja sistema. Jedan deo zgrada ima postavljenu termoizolaciju na fasadi, drugi ne, što, ističu u Toplani, takođe utiče na potrošnju, odnosno iznos na računu u toku grejne sezone. Najviši računi su u januaru i februaru.

Najviši iznosi su u rasponu od 9 do 13.000 dinara u zgradama u blizini Velikog parka, Benskoj bari, kao i naselju Trkalište, u objektima površine između 50 i 60 metara kvadratnih.

Nešto niže je u udaljenijim naseljima od centra. Prosečni mesečni iznos može se proceniti između šesti i osam hiljada dinara. Blage zime su saveznik novčanika potrošača. Broj članova domaćinstva je odlučujući pri iznosu cene vode za sve.


Primeri Šapčana:

-Kada bih okvirno računao, mogao bih da procenim kako na mesečnom nivou troškovi budu između 75 i 80.000 dinara. Mesečni prihodi su oko 120.000 i ne mogu da kažem ni da smo štedljivi, niti da nekontrolisano trošimo. Trudimo se supruga i ja, pre svega zbog deteta, ali i nas, da ishrana bude raznovrsna, zdrava, ali ne izbegavamo ni brzu hranu kada to zahteva vreme ili želja.


Najviše novca se troši na gorivo


Pušač sam, moj izbor jesu cigarete iz kategorije skupljih (450 dinara cena paklice), ali jedna paklica traje dan i po ili dva, što na mesečnom nivou znači između 15 i 20 pakovanja. Obaveze su između 12 i 15.000 dinara u grejnoj sezoni, ali tu ne računam troškove tri mobilna telefona, interneta i kablovske televizije, što je dodatnih 10 - 12.000 dinara.

Stan je manji u odnosu na uobičajeni stambeni prostor tročlane porodice. Nekoliko hiljada svakog meseca u proseku se izdvoji za školske potrebe deteta, tu računam knjige, sveske, drugi pribor, kao i izlete, dodatne obaveze koje se razlikuju od meseca do meseca. Važna stavka je gorivo. Radno mesto je udaljeno i neophodan je automobil u dva pravca. Pomenuti iznos poraste kada je vreme za registraciju vozila, tokom odmora u letnjem periodu - ističe sagovornik, otac u tročlanoj porodici iz centra grada.

Kredit, računi najveći izdatak za kućni budžet


-Prihodi našeg domaćinstva su oko 160.000 dinara, suprugova plata je 100.000, moja 60.000. Kako smo roditelji malog deteta mesečno izdvajamo između 15 i 20 hiljada, tu su troškovi vrtića, pelena i drugi troškovi. Živimo u našoj kući, ali smo podigli kredit za renoviranje i mesečna rata je 15.000 dinara. Kako smo daleko od grada, suprug radi smenski, potrebna su nam dva automobila, što uključuje izadatak za benzin na mesečnom nivou oko 10.000 dinara.

Praktikujemo velike nabavke dva puta mesečno. Drva koristimo kao ogrev što je nije mesečni izdatak, ali podeljen na taj način iziskuje oko 13.000 dinara mesečno. Zbirno računi su oko 17.000 dinara, računajući i telefone. Uz usputne troškove izdaci prelaze 100.000 dinara. Prednost je što nismo pušači i nemamo taj izdatak - približila nam je sagovornica iz tročlane porodice iz prigradskog naselja.

Oni koji nemaju svoj stambeni prostor, odlučuju se za iznajmljivanje. Jednosobni stanovi su najtraženiji u Šapcu. Mesečna renta za njih, na najtraženijim područjima je u rasponu od 200 do 350 evra, zavisno od konkretne lokacije i podatka da li je u pitanju stan sa centralnim grejanjem ili ne. Najskuplje je rentiranje u naseljima Trkalište i Benska bara, kao i ulicama u užem centru. Udaljavanje od centra grada donosi niže cene.




100.000 za život dostojan čoveka



"Bar 150.000 da ne jurimo akcije i živimo život dostojan čoveka. Ova cifra je za hranu, račune, kućne potrepštine, higijenu, neke lekove... E sad, zimovanje, letovanje, slave, rođendani, vikend na planini, to se ne računa."

"Zavisi koliko članova ima u porodici, da li svi doprinose ili ne, koliko dece se školuje i u kom su uzrastu, da li su podstanari ili imaju svoju nekretninu jer nije plata samo režije i hrana to je malo kompleksnija računica."

"150.000 i više zavisi koliko članova živi u domaćinstvu a četvoročlanu porodicu 2.000 evra za normalan život."

1000€ x 2 i to da nisu kreditno zaduženi i da žive u sopstvenoj nekretnini, pa da se kaže da se može normalno živeti.

"U visini 2.000-2.500€. Samo da bi živeli normalno i nema nikakvog bahaćenja. Sve ispod toga je potcenjivanje."

"Od 100.000 do 120.000 din da priustis sebi normalan život. Da ne trčiš po marketima gde su akcije, da plaćaš obaveze, da ti život bude bez stresa da živiš od danas do sutra!"

"Realno, prosek ne postoji, dok neko radi za 50.000 ima drugih gde je ovaj iznos višestruko veći! Svakako plate nisu u skladu sa troškovima života,potrošačka korpa o njoj ne bi....jer mnogi rade samo za hranu, a gde su druge obaveze. U inostranstvu sve je jeftinije plate prosek 130.000. Pa kako reći šta je realna zarada!"
M. Ž. B./D. B.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa