9. maj 2024.9. maj 2024.
Mačvainfo.rs

Mačvainfo.rs

Srpski pesnički vitez i mladi vitezovi

Najdraži su oni gosti koji donesu pune ruke poklona. Danas je OŠ ,,Janko Veselinović“ u Crnoj Bari dočekala posebne goste – Nedeljka Popadića i Rada Đergovića. Ovo druženje je samo deo aktivnosti koje škola u Crnoj Bari sprovodi u okviru Nedelje sećanja i zajedništva, a u vezi sa nemilim događajima iz maja prošle godine. Škola ovakvim aktivnostima pokazuju da nije samo mesto učenja, već i mesto, na kojem se raste u neke bolje ljude, kakve bolja vremena i zaslužuju.
Mačvainfo.rs

Nedeljko Popadić je najpopularniji i najtiražniji srpski pesnik u poslednjoj deceniji. Rođen je u Splitu 1961.godine. Živi u Beogradu. Pokrenuo je ediciju ,,Dečja literatura“. Objavio brojne zbirke poezije, zajedničku knjigu sa Ljubivojem Ršumovićem, Duškom Trifunovićem, Perom Zupcem i Mošom Odalovićem (,,Krila vitezova“) Priređivač je nekoliko antologija poezije. Zastupljen je u čitankama i udžbenicima. Osnivač je i glavni i odgovorni urednik časopisa za decu ,,Vitez“. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja.
Vitez je našeg doba!

Rade Đergović je srpski humorista, satiričar i aforističar. Pisao je za emisiju ,,Minimaks“ koja se emitovala na talasima Radio Beograda. Danas piše i za Ivana Ivanovića. Njegova dela su prevođena na ruski, poljski i makedonski jezik. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.Član je Udruženja književnika Srbije i NVO „Riznica srpske duhovnosti“. Bio je predsednik Čivijaške Republike 2002-2003. godine. Vitez je, rame uz rame, sa Nedeljkom Popadićem.

Nedeljko Popadić, živi vitez naših dana, ušetao je među decu. Govorio je stihove stojeći pred najstrožom publikom, a ta mlada viteška publika je upijala svaki stih kao najprirodniju tečnost života. Osveženi, kraj svake izrecitovane pesme, propratili su ovacijama i aplauzom kao što se to radi kada se dobije onaj go koji rešava nerešen rezultat. Ovi mladi vitezovi su shvatili da im je učitelj i da će ih naučiti svim časnim i jasnim (čitaj: dobrim) stvarima da bi sutra, kada porastu i oni postali dobri.
Mačvainfo.rs

,,Školo moja pređi na drugoga“ reče Rade koji tvrdi da očevi traže zdravstvenu knjižicu kada vide đačku svog deteta i da ti isti očevi nisu ravnodušni prema učetiljecima koje im deca vole. Rade je objasnio deci da aforizmi postoje da ih nasmeju, a da će pomoću njih mnogo toga naučiti kada porastu.
,,Dečija duša je načistija. Njihov osmeh je bez rezerve. Ako im se nešto dopadne, oni to i pokažu. Nema foliranja. Ako im se nešto ne dopada i to pokažu.“, rekao je Nedeljko.

Nije bilo foliranja. Osmeh je bio smeh i smejanje. Svojom poezijom izvukao je iz njih sve one velike brige (šta ako ne znam da se ljubim), sve dečije radosti i naučene lekcije. Škola je ostala puna poklona nakon njihovog odlaska. Ostavili su nasmejana lica, dobro raspoloženje, podeljene tajne, inspiraciju i motivaciju u malim viteškim glavama i priču o mišu i lavu (,,Neko je rođen samo da mrzi, a neko rođen da nosi krunu“).
Mačvainfo.rs

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa