15. maj 2024.15. maj 2024.
Predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović- zvanična Fejsbuk stranica

Predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović- zvanična Fejsbuk stranica

Promocija knjige "Konstantin - Knjiga o Vinaveru - Srpstvo kao sudbina"

Drugog dana jubilarne desete manifestacije "Dani Janka Veselinovića" u organizaciji Narodne biblioteke priređena je promocija knjige istoričara i pisca, Branislava Stankovića "Konstantin - Knjiga o Vinaveru - Srpstvo kao sudbina".

O knjizi je, uz autora, govorio književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov, koji je istakao da "knjiga koju nam je ponudio Branislav Stanković nije klasična biografija, nije klasična istorijsko naučna studija, niti studija iz domena istorije kulture, nije ni isključivo publicistička ili feljtonistička knjiga, nije pisana suvo istorijografski.
Predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović- zvanična Fejsbuk stranica

-U njoj ima elemenata za koje će neko iznaći da su izrazito literarni, pogotovo kada nastoji da neke ličnosti opisno karakteriše. Knjige traju duže od generacije, a sećanje je jedino što čovek u životu autentično ima, pored znanja. Čitajte knjigu Branislava Stankovića, budite zadovoljni time što smo savremenici, što mislimo ili osećamo slično i što smo večeras bili svedoci jednog značajnog događaja. Okupili smo se u dobroj veri da pozdravimo i pohvalimo ono što je dobro, želeći da se ponovo susretnemo, da ponovo činimo isto i da kroz to činjenje istog i mi budemo ponosniji i bolji ljudi- rekao je u svom obraćanju Aćimović Ivkov.


Stanković je istakao da je Vinavera, ali i još neke značajne ljude pomenute u ovoj knjizi sa podnaslovom „Srpstvo kao sudbina“, krasio istinski patriotizam.

-Taj istinski patriotizam od njih je načinio istinsku elitu srpskog naroda. A šta je ono što njih razlikuje od kvazi elite? To je spremnost na žrtvu, to su ljudi koji su bili spremni da sve ono što su stekli u svom životu žrtvuju za Srbiju. To je onaj period kada je Srbija bila mala, a kad su po njoj hodali veliki ljudi, kako je govorio moj profesor Samardžić. Takav je bio pesnik Milan Rakić, takav je bio i sin Branislava Nušića, Strahinja Ban Nušić, koji sa 19 godina dolazi sa Sorbone i gine 1915.kod Požarevca, a u njegovom džepu pronalaze pismo koje je uputio svome ocu. U njemu se kaže „Ako poginem, nemoj da žališ! Poginuo sam za one ideale za koje smo se borili i za ono što sam najviše voleo. Za Srbiju!“. Ovo je knjiga o tim ljudima i ja sam pokušao da na jednostavan način podsetim sve nas ko smo, šta smo, gde smo bili i dokle smo stigli- istakao je Branislav Stanković.


Svečana sala Skupštine opštine Bogatić, čini se, bila je mala da prihvati sve koji su pružili svesrdnu podršku našem sugrađaninu Branislavu Stankoviću, čiji je doprinos razvoju kulture, očuvanju tradicije i promovisanju necenzurisane istorije nemerljiv, ocenio je predsednik Opštine Milan Damnjanović.

-Siguran sam da je svaki Mačvanin ponosan na njega, podjednako kao i književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov, koji je u superlativu govorio o značaju Stankovićevih dela, sa akcentom na knjigu koja je ovom prilikom promovisana. Uz dužno poštovanje i divljenje elokvenciji gospodina Aćimovića, moram da zapazim da je zafalilo reči kojima bi se dočarao značaj i doprinos Branislava Stankovića mačvanskoj kulturi uopšte. Branislav Stanković je izuzetno drag, cenjen i poštovan građanin, ali i saradnik opštine Bogatić, na prvom mestu čovek čija se reč u Bogatiću uvek rado čuje. Zato je večeras bilo pravo zadovoljstvo biti deo ovog događaja. U ime svih meštana opštine Bogatić, koristim priliku da mu čestitam i zahvalim- rekao je Damnjanović.
Izvor: Mačvainfo.rs /PO Bogatić/ Fejsbuk

Najnoviji broj

25. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa