22. maj 2024.22. maj 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Prvo pevačko društvo 1905 KUD „Abrašević“ nastupilo u Kolarčevoj zadužbini

Prvo pevačko društvo 1905 Kulturno- umetničkog društva „Abrašević“ nastupilo je u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u ponedeljak, 20. maja, zajedno sa akademskim horom Collegium musicum, mešovitim horom Muzičke akademije u Beogradu i simfonijskim orkestrom.
Foto: Privatna arhiva

-To je najznačajniji muzički događaj ove godine kada je reč o klasičnoj muzici. Dirigentkinja dr. um. Dragana Jovanović, vanredna profesorka horskog pevanja i dirigovanja na Katedri za dirigovanje i prodekan za međunarodnu saradnju i projekte Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, angažovala je Collegium musicum i nedostajali su joj muški glasovi. Zapazila nas je kada smo pobedili na prvenstvu Južne Evrope u Herceg Novom, došla u Šabac, slušala nas i poželela da mi nastupamo sa njima. Dobili smo sjajne kritike, smatra da smo najbolji muški hor u Srbiji. Imali smo zahtevne probe sa simfonijskim orkestrom, autoritetima iz sveta klasične muzike i nastup je zaistao lepo prošao- rekao je član hora Željko Torbica.

Foto: Privatna arhiva

Uručena je statueta Univerziteta umetnosti Darinka Matić Marović, koju dodeljuje KotorArt za istaknutu ličnost u oblasti muzike. Nastupili su i Orkestar FMU u Beogradu, Mešoviti hor FMU u Beogradu, Miona Cvijović, Sava Vemić, Đorđije Tatić i Nemanja Todorović. Nemanja Petrović, učenik srednje Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, jedan je od najmlađih članova šabačkog hora koji se predstavio beogradskoj publici.
Foto: Privatna arhiva

-Imam dvojicu drugara iz srednje škole koji pevaju sa mnom, ali i bez obzira na to, razlika u godinama sa ostalim članovima nije prepreka, zaista dobro funkcionišemo. Lakše je kad smo u društvu i sve je proteklo kako smo i želeli. Bilo je sjajno. Sad su bile napornije probe, duže smo radili ceo program, ali isplatilo se sve, jako vredno iskustvo. Bilo je malo pozitivne treme, ali dobar nastup ne može da prođe bez nje- istakao je Petrović.

Foto: Privatna arhiva

Prvo pevačko društvo 1905 Kulturno- umetničkog društva „Abrašević“ je muški hor koji je obnovljen 2022. godine u želji da se nastavi dobra tradicija pevanja u Šapcu, a sadašnja dirigentkinja ansambala je mr Mirjana Pantelić, profesorka pevanja u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“.
D.D.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa