Info

25. maj 2024.25. maj 2024.
foto: zvanični sajt FK Liverpul

foto: zvanični sajt FK Liverpul

Čudo u Istanbulu: Devetnaest godina od preokreta

Devetnaest godina je prošlo od jednog od najčuvenijih finala Lige šampiona u njenoj istoriji, meča u kome se desio najveći preokret u istoriji finala. Tog 25. maja 2005. godine u Istanbulu su igrali Milan, koji je bio favorit i engleski Liverpul.

Posle prvog poluvremena favorizovani Milan je vodio 3:0. Maldini, Kaka i Krespo su doneli vođstvo svom klubu. Inače u ulozi autsajdera Liverpul je uspeo za sedam minuta da se vrati u drugom poluvremenu. Kapiten Džerard je smanjio rezultat, potom je Šmicer pogodio za 3:2, a na kraju je Alonso izjednačio nakon jedanaesterca. Da drama bude još veća, on nije direktno realizovao penal, već je bio najspretniji nakon odbrane golmana Milana Dide.

U penal seriji Liverpul je slavio 3:2. Osvojio je prvu titulu šampiona Evrope nakon 1984. godine, bila je to peta ukupno, a 14 godina kasnije Liverpul je ponovo osvojio Ligu šampiona, 2019. godine u Madridu.

Preokret u Istanbulu inspirisao je i film "Čudo u Istanbulu", aizrazi "Čudo u Istanbulu" i "Sedam minuta ludila" u ustaljeni opisi tog finala.
D. B.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa