21. jun 2024.21. jun 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Svečana akademija povodom 120 godina Srednje poljoprivredne škole u Šapcu

Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac obeležila je danas svečanom akademijom u Šabačkom pozorištu 120 godina postojanja. Pored brojnih predstavnika republičkih i gradskih vlasti, prijatelja škole i medija, skupu je prisustvovala i ministraka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka prosvete (foto: Glas Podrinja)


-Moja obaveza je da kada je u pitanju ovako značajan jubilej, 120 godina postojanja Poljoprivredne škole koja je simbol ovog kraja Mačve i Šapca, da im poželim uspeh u daljem radu i sa njima podelim svečarsku atmosferu. Malo je srednjih škola koje imaju istorijat kao ova. 1904. godine je otvorena kao Ratarska škola, i vremenom je prerasla u školu koja ima svoju ekonomiju, svoje kreativne programe, međunarodnu saradnju sa drugim zemljama i koja je dobitnik svetosavske nagrade. Koja je zaista zaslužna ustanova u svetu obrazovanja po onome što postižu rezultatima u nastavi, što je perspektiva škole- istakla je ovom prilikom ministarka prosvete.

Gradonačelnik Šapca (foto: Glas Podrinja)


Grdonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić rekao je da je reč o velikom jubileju jedne obrazovne ustanove u gradu koji je grad obrazovanja:

-Samo prisustvo ministarke prosvete giovori o značaju jubileja. Smatram da je Poljoprivredna škola sa domom učenika zaista hram zannja, da utiče na kvalitet ne samo obrazovanja nego i na kvalitet poljoprivrede, jer učenici koji završavaju ovu školu su nosioci budućnosti poljoprivrede u našem kraju i zemlji.

Direktor SPŠ (foto: Glas Podrinja)


-120 godina je veliki jubilej. Duže od jednog veka i duže od dva ljudska života postoji škola kojom rukovodim.Ni na jednom drugom mestu ne bih bio ponosniji na ono i one koje predstavljam.

Ponosan sam pre svega na ljude. Nekadašnje i današnje učenike i kolege koji su svojom zalaganjem doprineli i doprinose da naša škola bude dobra i kvalitetna ustanova za prenošenje i usvajanje novih tekovina i znanja iz oblasti poljoprivrede, ali i bezbedno mesto za razvoj prijateljstva, empatije i humanosti među mladima.

Ponosan sam na veze koje smo uspostavili sa našim evropskim partnerima i činjenicu da je preko stotinu dece proteklih godina imalo priliku da otputuje u Evropu preko razmene učenika i proširi granice svog iskustva.

Ponosan sam i na to u kakvom prostoru danas radimo. Svi objekti u okviru naše školske ekonomije su rekonstruisane, izgradili smo i nove i dalje se razvijamo.

Ponosan sam na brojne nagrade koje su naši učenici donosili sa državnih takmičenja, uspesima na Domijadama i Agroolimpijadama, svetosavska priznanja. Sve su to svedočanstva da putem koji su išli naši prethodnici mi danas dostojno hodamo- istakao je izmeđuostalog u svom govoru direktor SPŠ, Predrag Savić.

Foto: Glas Podrinja


Poljoprivredna škola u Šapcu osnovana je 24. juna 1904. godine pod nazivom Ratarska škola. Ideja osnivača bila je da muškoj deci sa sela pruže savremena znanja iz oblasti poljoprivrede ne bi li ih na svojim imanjima kasnije primenili.

Prva generacija je brojala 27 učenika, a uz školu je bio otvoren i nternat gde su deca imala besplatan smeštaj. U svojoj istoriji ova ustanova je menjala nazive, dobijala nove sadržaje, 2006. godine je otvoren Dom, koji je pre nekoliko godina proširen novim, savremenim objaktom.

Školu trenutno pohađa preko 500 učenika. Za obavljanje stručne prakse na raspolaganju im je oko 80 hektara obradive površine, savremene laboratorije, pekara, mlekara, farma goveda i svinja, staklenik, laboratorije, zoološki vrt, tereni i hala za jahanje, uskoro i sportska hala.

Trud i zalaganje rezultiralo je prepoznavanjem, uvažavanjem i nagradama, kako u državnim, tako i u evropskim okvirima. Januara 2017. godine SPŠ postaje prva škola sa teritorije Grada koja je ponela prestižnu Svetosavsku nagradu od Ministarstva prosvete, dok je prošle 2023. isto priznanje stiglo za profesorku Milenu Stamenić. Bili su vicešampioni Agroolimpijade u Portugaliji 2018. godine, prošle na istom takmičenju u Nitri petoplasirani, a početkom 2024. godine nakon višegodišnjih uspešno realizovanih saradnji sa evropskim školama dobijaju petogodišnju akreditaciju u okviru ERASMUS programa. Povezali su se sa brojnim sličnim ustanovama širom Srbije i Evrope, ali možda najbitnije: povezali su se sa sugrađanima.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa