19. septembar 2024.19. sep 2024.
Foto: Glas Podrinja
Robe ima ali ne i gužve na Kvantašu
Septembar mesec obično je vreme za spremanje zimnice. Na šabačkom Kvantašu ipak nema velike gužve i uglavnom se još uvek, kupuju manje količine sezonskog povrća
Uveliko je vreme kada bi na svakom koraku trebalo da miriše kuvani paradajz i pečena paprika, ali, domaćice kao da se nadaju da će cene malo da „padnu“, pa ona velika, kupovina za zimnicu još uvek izostaje. Kupci uglavnom samo gledaju robu, ili kupuju u malim količinima ono što im je baš neophodno. Prodavci kažu kupaca slabo, ili ih bude samo udarnim pijačnim danima i u vreme isplate penzija i plata.
Šapčani pretežno do gradske preslave Male Gospojine ili oko nje, već završavaju ostavljanje zimnice a skoro sve što je neophodno za predstojeću zimu kada je sezonsko povrće u pitanju, može se ovih dana naći na pijacama. Na Kvantašu, upravo paradajza za kuvanje i paprika za turšiju i ajvar najviše.
Mihailo Gligorić i Aleksandar Popović drugari i komšije iz Gornje Vranjske pored kamiona punog kutija sa paprikama „makedonkama“ kažu da su sa poslom oko nabavke i prodaje počeli da se bave prošle godine i kako su i sami proizvođači, dobro razumeju „obe strane“.
-Septembar je za mnoge mesec sa dosta troškova zbog polaska đaka u školu ili nabavku ogreva, ali i vreme za pripremu zimnice, teško da će šta biti jeftinije, a zima za čas dođe. Ove godine je sve stiglo dosta ranije ali je i nešto lošijeg kvaliteta od prošlogodišnjeg. Nadamo se da će ipak ovih dana i naredne nedelje malo bolje krenuti prodaja, ne žalimo se ni sad ali nije to još kako treba i zna biti – objašnjavaju Mihailo i Aleksandar.
ŠARENA SALATA:
na 6 kg povrća
3 litre vode
1 litra sirćeta
5 kašika soli
5 kašika šećera
1 konzervans
Sve da provri,
preliti povrće i ostaviti 24 h
CVEKLA:
na 5 kg cvekle
3 litre vode
1 litra sirćeta
1,5 kašika soli
3 kašike šećera
1 konzervans
Sve sastojke staviti da provre, vruće prelivati tegle napunjene skuvanom, očišćenom i iseckanom cveklom.
ŽIVA TURŠIJA:
10 litara vode
150 g esencije
½ kg soli
½ kg šećera
2 vinobrana
2 konzervansa
Poređati povrće u posudu (kanta, bure) U 8 litara hladne vode rastvoriti esenciju, u 2 litre vode kad provri dodati ostale sastojke pa potom pomešati sa onih 8 l vode. Preliti povrće.
- Kupili smo ove paradajz paprike za ostavljanje u tegle, očistim ih, poređam i prelijem. Ove su kvalitetne i plaćali smo ih 160 dinara po kilogramu, na kutiju. Ima negde oko petnaestak kila. Za ovu prvu turu biće dovoljno – kaže Obradinka Tomić iz Majura koja je sa suprugom Anđelko došla u nabavku.
Cena crvenih paprika za ajvar, pindžur ili pečenje za salatu kreće se od 110 do 130 dinara za kilogram kada se kupuje na kutiju. Babura je nešto jeftinija i ona se može pazariti na džak i za 80 dinara po kiligramu.
-Jedan džak sam za sada uzela ovih za punjenje i za ostavljanje u teglama. Kasnije ću dokupiti – pokazuje džak od osam kilograma pomešanih žutih i crvenih „babura“ penzionerka Milomirka iz Šapca.
Plavi patlidžan uglavnom se može kupiti na džak, krastavčići, krompir. Mali popust na cenu odobrava se na veću kupovinu.
- Duplo je bolja prodaja petkom nego ostalim danima. Ipak mislim da se manje prodaje nego prošle godine u istom periodu kada je jača kupovina počela već zadnjih dana avgusta. Paradajz ide i paprika, ostalo onako – objašnjava Sava Trifunović iz Gornje Vranjske dok njegov komšija iz Miokusa Rade Četnik ističe da je taj dan samo od jutra do 11 sati prodao 450 kilograma krompira na džak, što znači da je „otišlo“ 45 džakova.
Imam i malih krastavčića za turšiju i kornišona, cena je od 50 do 100 dinara za kilogram, prodaje se, počele su polako domaćice da kupuju za ostavljanje – navodi on.
Na tezgama se mogu naći paprike „makedonke“ iz Bečeja, plavi patlidžan za 60 do 80 dinara, trsteničko „hamburg“ grožđe po 120 dinara, domaći paradajz za kuvanje i po 80 pa do 110 dinara u zavisnosti od kvaliteta.
Još uvek po starim cenama
Građani koji se greju na čvrsto gorivo uglavnom se tokom letnjih meseci pripreme za predstojeću zimsku sezonu. Oni koji to još nisu učinili, ogrevno drvo na Kvantašu mogu pazariti po ceni od 7.500 dinara za metar kubni i u cenu je uračunat prevoz bez obzira na kupljenu količinu.
Drva se prodaju po prošlogodišnjim cenama a povećanje, za sad, nije u planu. Da je prodaja ipak stala pokazuje prazan deo kvantaške pijace određen za te namene i samo jedan kamion natovaren drvima.
- U odnosu na prethodne godine, manje se pazari, kupaca nema iako su cene na prošlogodišnjem nivou.
Uglavnom samo razgledaju, interesuju se za cene. Ja sam već danima jedini sa drvima, dešava se da prođe i po deset dana kako bih prodao jedan kamion natovaren sa desetak metara drva. Sećam se pre samo dve-tri godine, kad je cena išla i do 10, 11 hiljada dinara za kubik, sve što natovarim to i prodam, to je za neverovati. Ovde je bilo po deset, petnaest kamiona i sve se proda, a evo, sad ništa. Možda će malo krenuti kad prođu ove vrućine, valjda još niko ne misli da je zima iza ćoška i da se vreme začas preokrene. Zaboravljamo da se od Male Gospojine počinjalo već podlagati vatra-dve. A možda su i ljudi prešli na grejanje na struju, invertere, gas – objašnjava Nemanja Urošević iz Volujca pored kamiona punog bukovog i cerovog drveta.
- Došao sam da malo pogledam cene, presabiram se. Za zimu mi treba sedam metara drva i tri tone uglja. Nešto sam već spakovao u šupu ali bih da dokupim dva-tri metra drva za svaki slučaj jer mi od prošle zime ništa nije preteklo – kaže jedan od retkih kupaca.
S.G.
Šapčani pretežno do gradske preslave Male Gospojine ili oko nje, već završavaju ostavljanje zimnice a skoro sve što je neophodno za predstojeću zimu kada je sezonsko povrće u pitanju, može se ovih dana naći na pijacama. Na Kvantašu, upravo paradajza za kuvanje i paprika za turšiju i ajvar najviše.
Mihailo Gligorić i Aleksandar Popović drugari i komšije iz Gornje Vranjske pored kamiona punog kutija sa paprikama „makedonkama“ kažu da su sa poslom oko nabavke i prodaje počeli da se bave prošle godine i kako su i sami proizvođači, dobro razumeju „obe strane“.
-Septembar je za mnoge mesec sa dosta troškova zbog polaska đaka u školu ili nabavku ogreva, ali i vreme za pripremu zimnice, teško da će šta biti jeftinije, a zima za čas dođe. Ove godine je sve stiglo dosta ranije ali je i nešto lošijeg kvaliteta od prošlogodišnjeg. Nadamo se da će ipak ovih dana i naredne nedelje malo bolje krenuti prodaja, ne žalimo se ni sad ali nije to još kako treba i zna biti – objašnjavaju Mihailo i Aleksandar.
na 6 kg povrća
3 litre vode
1 litra sirćeta
5 kašika soli
5 kašika šećera
1 konzervans
Sve da provri,
preliti povrće i ostaviti 24 h
CVEKLA:
na 5 kg cvekle
3 litre vode
1 litra sirćeta
1,5 kašika soli
3 kašike šećera
1 konzervans
Sve sastojke staviti da provre, vruće prelivati tegle napunjene skuvanom, očišćenom i iseckanom cveklom.
ŽIVA TURŠIJA:
10 litara vode
150 g esencije
½ kg soli
½ kg šećera
2 vinobrana
2 konzervansa
Poređati povrće u posudu (kanta, bure) U 8 litara hladne vode rastvoriti esenciju, u 2 litre vode kad provri dodati ostale sastojke pa potom pomešati sa onih 8 l vode. Preliti povrće.
- Kupili smo ove paradajz paprike za ostavljanje u tegle, očistim ih, poređam i prelijem. Ove su kvalitetne i plaćali smo ih 160 dinara po kilogramu, na kutiju. Ima negde oko petnaestak kila. Za ovu prvu turu biće dovoljno – kaže Obradinka Tomić iz Majura koja je sa suprugom Anđelko došla u nabavku.
Cena crvenih paprika za ajvar, pindžur ili pečenje za salatu kreće se od 110 do 130 dinara za kilogram kada se kupuje na kutiju. Babura je nešto jeftinija i ona se može pazariti na džak i za 80 dinara po kiligramu.
-Jedan džak sam za sada uzela ovih za punjenje i za ostavljanje u teglama. Kasnije ću dokupiti – pokazuje džak od osam kilograma pomešanih žutih i crvenih „babura“ penzionerka Milomirka iz Šapca.
Plavi patlidžan uglavnom se može kupiti na džak, krastavčići, krompir. Mali popust na cenu odobrava se na veću kupovinu.
- Duplo je bolja prodaja petkom nego ostalim danima. Ipak mislim da se manje prodaje nego prošle godine u istom periodu kada je jača kupovina počela već zadnjih dana avgusta. Paradajz ide i paprika, ostalo onako – objašnjava Sava Trifunović iz Gornje Vranjske dok njegov komšija iz Miokusa Rade Četnik ističe da je taj dan samo od jutra do 11 sati prodao 450 kilograma krompira na džak, što znači da je „otišlo“ 45 džakova.
Imam i malih krastavčića za turšiju i kornišona, cena je od 50 do 100 dinara za kilogram, prodaje se, počele su polako domaćice da kupuju za ostavljanje – navodi on.
Na tezgama se mogu naći paprike „makedonke“ iz Bečeja, plavi patlidžan za 60 do 80 dinara, trsteničko „hamburg“ grožđe po 120 dinara, domaći paradajz za kuvanje i po 80 pa do 110 dinara u zavisnosti od kvaliteta.
Još uvek po starim cenama
Građani koji se greju na čvrsto gorivo uglavnom se tokom letnjih meseci pripreme za predstojeću zimsku sezonu. Oni koji to još nisu učinili, ogrevno drvo na Kvantašu mogu pazariti po ceni od 7.500 dinara za metar kubni i u cenu je uračunat prevoz bez obzira na kupljenu količinu.
Drva se prodaju po prošlogodišnjim cenama a povećanje, za sad, nije u planu. Da je prodaja ipak stala pokazuje prazan deo kvantaške pijace određen za te namene i samo jedan kamion natovaren drvima.
- U odnosu na prethodne godine, manje se pazari, kupaca nema iako su cene na prošlogodišnjem nivou.
Uglavnom samo razgledaju, interesuju se za cene. Ja sam već danima jedini sa drvima, dešava se da prođe i po deset dana kako bih prodao jedan kamion natovaren sa desetak metara drva. Sećam se pre samo dve-tri godine, kad je cena išla i do 10, 11 hiljada dinara za kubik, sve što natovarim to i prodam, to je za neverovati. Ovde je bilo po deset, petnaest kamiona i sve se proda, a evo, sad ništa. Možda će malo krenuti kad prođu ove vrućine, valjda još niko ne misli da je zima iza ćoška i da se vreme začas preokrene. Zaboravljamo da se od Male Gospojine počinjalo već podlagati vatra-dve. A možda su i ljudi prešli na grejanje na struju, invertere, gas – objašnjava Nemanja Urošević iz Volujca pored kamiona punog bukovog i cerovog drveta.
- Došao sam da malo pogledam cene, presabiram se. Za zimu mi treba sedam metara drva i tri tone uglja. Nešto sam već spakovao u šupu ali bih da dokupim dva-tri metra drva za svaki slučaj jer mi od prošle zime ništa nije preteklo – kaže jedan od retkih kupaca.
S.G.
Aktuelno
Najnoviji broj
10. oktobar 2024.