12. novembar 2024.12. nov 2024.
Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Šapčanin Nikola Šorak na Međunarodnom gastronomskom takmičenju na Malti

Priča o vampiru na kulinarskom nadmetanju

Tekst je objavljen u štampanom izdanju Glasa Podrinja. Svakog četvrtka potražite novi broj na kioscima.
Nikola Šorak, mladi kuvar iz Šapca sa dugogodišnjim iskustvom, priprema se za Međunarodno gastronomsko takmičenje koje će biti održano 24. novembra na Malti. Pobednik će se sledeće godine nadmetati u Milanu u Italiji i ući u 15 najboljih kuvara na svetu. Želeći da se izdvoji autentičnim pristupom, Nikola je odabrao i zanimljivo jelo sa kojim će konkurisati u jednoj od kategorija.

Naša, a svetska
San Pellegrino Young Chef je prestižno međunarodno takmičenje. Ceo proces traje dve godine, okuplja najbolje mlade kuvare iz celog sveta, pružajući im priliku da se kroz kulinarske kreacije izraze na jedinstven način i predstave svoju filozofiju kuvanja. Za Šoraka je put do Malte započeo pre šest meseci, kada se i prijavio za učešće. Priča o Savi i mističnom Zarožju, mestu gde je vampir „živeo“, inspirisala ga je da kroz kulinarsko stvaralaštvo prikaže jedinstvenu vezu između hrane i narodne baštine. Za nju se iz celog sveta može glasati putem sajta Fine Dining Lovers.

Glavni element jela je honey glazed (medom glazirana) patka, pripremljena sa začinima karakterističnim za šume i livade Zarožja. Sa strane se nalazi sos boje krvi, koji simbolizuje vampirsku žudnju za krvlju, a svaki zalogaj oživljava dramu i misterioznost ovog mita


-Prijavio sam se iz bunta, budući da su mi priče o tome kako su svi od svoje bake naučili da kuvaju i pripremaju jela delovale passe. Gledao sam prošlogodišnje finaliste i pošto sam video da San Pellegrino traži tu filozofiju da hrana bude povezana sa regionom iz koga takmičar potiče, hteo sam da napravim nešto autentično što će predstaviti Srbiju na zanimljiv način i razmišljao sam šta to može da bude. Sasvim slučajno, u nekoj priči, došao sam do ideje o Savi Savanoviću, zato što je vampir jedina reč koja je uzeta iz srpskog jezika i priznata u svim ostalim jezicima- objašnjava Nikola.

Ideja je, dodaje, bila da se jelo predstavi kao pozorišna predstava u kojoj će hrana igrati glavnu ulogu i svaki njen segment pričati deo priče.

Scenario za predstavu
-Glavni element jela je honey glazed (medom glazirana) patka, pripremljena sa začinima karakterističnim za šume i livade Zarožja. Sa strane se nalazi sos boje krvi, koji simbolizuje vampirsku žudnju za krvlju, a svaki zalogaj oživljava dramu i misterioznost ovog mita. Takođe, tu je i cvekla sa kremom od belog luka i gloga, koji predstavlja borbu protiv vampira. Prilog su krofnica punjena sušenim pačjim srcem i pačjim batakom i osmišljeni su kao gastronomski simboli Savine vodenice. Uz to, kreirao sam i poseban „čips od belog luka“ koji se poslužuje u kutiji i predstavlja slomljeno ogledalo kroz koje gosti ne vide svoj odraz- efekat koji se oslanja na verovanje da vampiri ne vide svoj lik u ogledalu- ističe Šorak.

Foto: Privatna arhiva


Mentor na ovom putovanju mu je hrvatski šef Mario Mandarić, vlasnik zagrebačkog restorana „Noel“ koji nosi Mišelinovu zvezdicu. Mandarić, priznati šef i jedan od 30 najuticajnijih mladih ljudi u Evropi prema magazinu „Forbs“, biće uz njega na Malti, pružajući podršku i savete potrebne za osvajanje takmičenja.

Pripreme su same po sebi bile složen proces, jer su zahtevale da svaki kandidat podnese biografiju, predstavi restoran u kojem je radio, definiše svoje ciljeve u karijeri i prikaže sopstvenu kulinarsku filozofiju. Proveravali su ih i odobravali stručnjaci iz prestižne italijanske kulinarske škole ALMA. Šorakova svedoči da su šanse za uspeh na njegovoj strani.

Foto: Privatna arhiva


Kulinarska priznanja
Završio je Ekonomsku školu, smer kuvar, potom i za strukovnog menadžera u gastronomiji na Akademiji strukovnih studija u Šapcu. Kao kapiten tima osvojio je prvo mesto na takmičenju Food Vision by Open Balkan u kategoriji najbolji fine dining restoran. Iza sebe ima i četiri medalje na Gastro kupu, kao i mnogo zlatnih i srebrnih odličja sa različitih nadmetanja u kulinarstvu.

Na pitanje šta je potrebno da bi neko poneo epitet dobrog kuvara kao presudne navodi dve osobine- posvećenost i upornost, dodajući da se kreativnost i talenat stiču vremenom.

Foto: Privatna arhiva


-Srbija je u nekom procesu razvijanja i možemo da se pokažemo i na svetskoj sceni, jer, iako u nekim stvarima zaostajemo, mislim da imamo mnogo dobre kuvare, somelijere i barmene, koji opravdavaju mesto na kom su i verujem da u narednom periodu od nas može mnogo da se očekuje- podvlači.

Nikola je član novog projekta Marija Mandarića koji krajem godine u Beogradu otvara sestrinski restoran „Noela“ iz Zagreba. Radi se o fine dining restoranu koji će raditi na 40 mesta i biti baziran na ziro vejst (nula otpada) filozofiji, a sve namirnice koje budu koristili biće dobavljane od domaćih farmera i malih proizvođača.
D.D.

Najnoviji broj

5. decembar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa