Tekst je objavljen u štampanom izdanju Glasa Podrinja. Svakog četvrtka potražite novi broj na kioscima.
Destilerija Savić nastavak porodične tradicije na moderan način: Ponosno sa Cera
„Ponosno predstavljamo naš kraj gde god prezentujemo naše proizvode. Želimo da proširimo proizvodnju, da povećamo kapacitete i dostignemo nivo proizvodnje otvorimo „Rakijsku kuću“, kaže Nemanja Savić
Porodica Savić iz Gornje Rumske generacijama se bavi poljoprivredom, uzgojem različitih sorti voća. Pre pet godina odlučili su da započnu proizvodnju voćnih destilata. Veština pravljenja rakije prenosi se s kolena na koleno.
Savići su odlučili da odu korak dalje i otvore svoju destileriju, oslanjajući se na savremenu tehnologiju, ali ne odstupajući od tradicije. Tako je nastala rakija koja spaja najbolje od starog i novog. U čast predaka, slavne prošlosti i junaka sa Cera, brend je sibolično nazvan „SaCera“.
(Foto: Glas Podrinja/J.R.)
Tradicija i iskustvo Pored voća koje gaje na 20 hektara na obroncima Cera, Savići, otkupljuju voće i drugih poljoprivrednika kako bi ispunuli zahteve proizvodnje. Destilerija godišnje na tržište plasira više od 100.000 litara kvalitetne domaće rakije proizvedene po recepturi staroj više od jednog veka. U ponudi imaju rakiju od šljive, kajsije, dunje i kruške. Priznaju da je šljivovica najtraženija. Trenutno u podrumu „odležava“ 400.000 litara.
Brend Sacera (Foto: Glas Podrinja/J.R.)
Destilerija godišnje na tržište plasira više od 100.000 litara kvalitetne domaće rakije proizvedene po recepturi staroj više od jednog veka
-U procesu odležavanja za šljivovu i rakiju od dunje u našem rakijskom podrumu, na idealnoj temperaturi za odležavanje, koristimo specijalna, pažljivo birana burad, napravljena od hrasta sa našeg lokaliteta planine Cer, dok rakije od kruške i kajsije odležavaju u najsavremenijim inoks posudama. Prateći proces odležavanja i starenja destilata, bezkompromisno čuvamo njegov kvalitet, samo da bi vama ponudili najbolji doživljaj u svakoj čašici.
Priznanja za kvalitet Dobitnici su prestižnih priznanja za kvalitet, posebno Novosadskog sajma.
-U protekle dve godine smo šapioni kvaliteta za rakiju od kajsije. Nju bih preporučio da probaju. Izdvaja je poseban miris i ukus koji potiče od domaćeg voća koje gajimo u našim voćnjacima - kaže Nemanja Savić.
Priznanja i nagrade (Foto: Glas Podrinja)
Kako ističu izdvaja ih kvalitet, posvećenost i tradicija u proizvodnji rakije.
-O kvalitetu naših rakija brine tim priznatih i dokazanih tehnologa, spremnih da u svakom momentu tradicionalne recepte koje čuvamo preko jednog veka, upotrebe za pravljenje najkvalitetnijih voćnih rakija – kaže Nemanja Savić i dodaje da vode računa o celokupnom procesu proizvodnje, od branja najkvalitetnijih plodova voća, preko pripreme, odležavanja u odgovarajućim sudovima do samog procesa destilacije, što doprinosi kvalitetu njihovih krajnjih proizvoda.
Destilerija "Savić" (Foto: Glas Podrinja/J.R.) -Pocerina je pogodna za uzgoj različitog vrsta voća, zemljište pruža priliku za bogat rod i to je blagodet za sve koji žive u njoj. Ponosno predstavljamo naš kraj gde god prezentujemo naše proizvode. Želimo da proširimo proizvodnju, da povećamo kapacitete i dostignemo nivo proizvodnje od 500.000 litara destilata godišnje i otvorimo „Rakijsku kuću“.
Proizvodi iz destilerije porodice „Savić“ dostupni su u vinotekama, restoranima, a planiraju izvoz na inostrano tržište.