11. maj 2025.11. maj 2025.

Tufahije — mirisna poslastica koja vraća u detinjstvo
Nedelja je dan za porodična okupljanja i slatke ukuse starih recepata. Ove nedelje vam preporučujemo da na svoju trpezu iznesete tradicionalnu poslasticu stare bosanske kuhinje — tufahije.
Ovaj dezert od jabuka, oraha i šećernog sirupa lako se priprema, a svojim bogatim ukusom osvaja na prvi zalogaj. Idealan je izbor za sve koji vole starinske recepte i slatkiše koje su nekada pravile naše bake.
________________________________________
Sastojci:
• 6 većih, čvrstih jabuka
• 6 kašika mlevenih oraha
• 3 kašike šećera
• 2 jajeta
• 500 ml vode
• 200 g šećera (za sirup)
• sok od jednog limuna
• 1 kašičica vanilin šećera
• 1 kašika putera
• šlag ili slatka pavlaka za serviranje (po želji)
________________________________________
Priprema:
1. Jabuke oljuštiti i izvaditi im sredinu tako da ostane otvor za fil.
2. U činiji pomešati mlevene orahe, 3 kašike šećera i jedno umućeno jaje. Dobro izmešati da se dobije kompaktna smesa.
3. Jabuke napuniti pripremljenim filom od oraha i poređati ih u pleh ili vatrostalnu posudu.
4. U šerpi skuvati sirup od vode, 200 g šećera, soka od jednog limuna i vanilin šećera. Kada provri, preliti sirup preko jabuka.
5. Na svaku jabuku staviti po komadić putera.
6. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 25–30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.
7. Umutiti drugo jaje i na kraju, kada su jabuke ispečene, polako umešati u sirup i preliti preko jabuka. Ostaviti još nekoliko minuta u isključenoj rerni da se sve sjedini.
8. Poslužiti toplo ili ohlađeno, uz šlag.
________________________________________
Savet redakcije:
Najbolje se slažu sa kafom iz džezve ili jakim turskim čajem. Ovo je poslastica koja ne iziskuje puno vremena, a ostavlja utisak domaće čarolije na trpezi.
Ako još niste probali tufahije, ovo je pravi trenutak da svojoj porodici i gostima pripremite dezert koji se pamti.
________________________________________
Podelite sa nama u komentarima kako su vam uspele!
Ovaj dezert od jabuka, oraha i šećernog sirupa lako se priprema, a svojim bogatim ukusom osvaja na prvi zalogaj. Idealan je izbor za sve koji vole starinske recepte i slatkiše koje su nekada pravile naše bake.
________________________________________
Sastojci:
• 6 većih, čvrstih jabuka
• 6 kašika mlevenih oraha
• 3 kašike šećera
• 2 jajeta
• 500 ml vode
• 200 g šećera (za sirup)
• sok od jednog limuna
• 1 kašičica vanilin šećera
• 1 kašika putera
• šlag ili slatka pavlaka za serviranje (po želji)
________________________________________
Priprema:
1. Jabuke oljuštiti i izvaditi im sredinu tako da ostane otvor za fil.
2. U činiji pomešati mlevene orahe, 3 kašike šećera i jedno umućeno jaje. Dobro izmešati da se dobije kompaktna smesa.
3. Jabuke napuniti pripremljenim filom od oraha i poređati ih u pleh ili vatrostalnu posudu.
4. U šerpi skuvati sirup od vode, 200 g šećera, soka od jednog limuna i vanilin šećera. Kada provri, preliti sirup preko jabuka.
5. Na svaku jabuku staviti po komadić putera.
6. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 25–30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.
7. Umutiti drugo jaje i na kraju, kada su jabuke ispečene, polako umešati u sirup i preliti preko jabuka. Ostaviti još nekoliko minuta u isključenoj rerni da se sve sjedini.
8. Poslužiti toplo ili ohlađeno, uz šlag.
________________________________________
Savet redakcije:
Najbolje se slažu sa kafom iz džezve ili jakim turskim čajem. Ovo je poslastica koja ne iziskuje puno vremena, a ostavlja utisak domaće čarolije na trpezi.
Ako još niste probali tufahije, ovo je pravi trenutak da svojoj porodici i gostima pripremite dezert koji se pamti.
________________________________________
Podelite sa nama u komentarima kako su vam uspele!
Redakcija: Glasa Podrinja
Aktuelno
Najnoviji broj
8. maj 2025.