17. maj 2025.17. maj 2025.
(Foto: Glas Podrinja)

(Foto: Glas Podrinja)

Kad se kamen ućemeri, zidovi ko kreč beli

Gašeni kreč osim tradicionalno, za bojenje i dezinfekciju zidova, zaštitu voćki od pregrevanja i insekata, koristi se za izradu maltera, prečišćavanje pijaće vode, neutralisanje opasnih materija u otpadu. Krečnu vodu domaćice koriste za pripremu slatkog od pojedinih voćki, najčešće šljiva, kako bi ono zadržalo svoj oblik
Milena Andrić iz Krivaje jedini je prodavac gašenog kreča na Kamičkoj pijaci. Na kese od po dva, tri ili pet kilograma kreča okačene na ogradu, retko ko i obraća pažnju, sem onih koji ciljano dolaze da pazare za svoje potrebe. Uglavnom su to mačvanski i pocerski stočari, voćari, i po neki vikendaš koji kreč koristi za dezinfekciju prostora u kojem retko boravi.

- Godinama se suprug bavi gašenjem kreča, ja pomažem koliko mogu. Nekada je dosta bilo rasprostranjenije, dosta je na selu bilo onih koji „po starinski“ gase kreč ili peku ciglu. Sada, tek po neko. Porodični je posao, muka je to..prvo mora da se kamen polupa, „ućemeri“, najpre da se dovuče iz obližnjeg kamenoloma...ima tu posla i posla. Gotov kreč se podaje za 100 dinara po kilogramu, nije to puno s obzirom kolika se površina sa tom količinom može preći, al mora nešto da se radi.
Najviše kupuju za krečenje, zaštitu voćki. Ko ima stoku, uzima za krečenje štala, obora, za dezinfekaciju zidova. Cele godine pečemo kreč i onda se skladišti u džakove. Razmeravamo u kese po dve, tri ili pet kilograma i tako se prodaje. Mora da se ima krečana gde se sve priprema. Suprug je na pijaci u Rumi, ja prodajem ovde na Kamičku. Kupuje se, ali svake godine sve manje. On je glavni majstor, ja pomažem koliko mogu. Za pečenje jedne krečane, treba od 15 do 20 sati da bi se dobilo oko 200 kilograma kreča. Godišnje ispečemo 5-6 krečana – priča Milena.

Najviše kupuju za krečenje, zaštitu voćki. Ko ima stoku, uzima za krečenje štala, obora, za dezinfekaciju zidova. Cele godine pečemo kreč i onda se skladišti u džakove. Razmeravamo u kese
po dve, tri ili pet kilograma i tako se prodaje


- Kada se okreče običnim krečom, zidovi „dišu“. Ja koristim za pomoćnu kuću, tamo se kuva, sprema zimnica, najjeftinije mi da pređem krečom i tako malo „osvežim“ zidove svakog proleća. Pomoćne zgrade i kokošinjac takođe okrečimo a za sve to mi je dovoljno tri kilograma. Ne može biti povoljnije, a bude čisto i higijenski dobro – dodaje kupac iz obližnjeg mačvanskog sela.

Gašeni kreč osim tradicionalno, za bojenje i dezinfekciju zidova, zaštitu voćki od pregrevanja i insekata, koristi se za izradu maltera, prečišćavanje pijaće vode, neutralisanje opasnih materija u otpadu. Krečnu vodu domaćice koriste za pripremu slatkog od pojedinih voćki, najčešće šljiva, kako bi ono zadržalo svoj oblik. Naravno, posle stajanja voća u krečnom rastvoru, neophodno ga je dobro isprati čistom vodom i tek onda pripremiti poslasticu kojom se slade ukućani i poslužuju gosti.
S.G.

Najnoviji broj

15. maj 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa