Proizvodnja je u Gornjoj Rumskoj, a isporuka u grad. Marko je nekoliko godina radio kao kuvar, ali se onda, kako kaže, „okrenuo nečem kreativnijem “. Poslastičarstvu se, praktično, sam naučio. Nije imao priliku da se time bavi u školi, ali je video priliku u sve većoj potražnji za domaćim i kvalitetnim tortama
Iako je završio smer kulinarski tehničar u Ekonomskoj školi, u kom se više pažnje poklanjalo pripremi slanih jela, Marko Marković, poznatiji kao Markoni, iz Gornje Rumske, nije ostao u tom okviru. Danas je, verovatno, jedini muškarac u Šapcu koji se profesionalno privatno bavi izradom torti i kolača i to veoma uspešno.
Proizvodnja je u Gornjoj Rumskoj, a isporuka u grad. Marko je nekoliko godina radio kao kuvar, ali se onda, kako kaže, „okrenuo nečem kreativnijem “. Poslastičarstvu se, praktično, sam naučio. Nije imao priliku da se time bavi u školi, ali je video priliku u sve većoj potražnji za domaćim i kvalitetnim tortama.
-Žene su danas preopterećene, rade po 10 do 12 sati, nemaju vremena da se bave i kuhinjom. Hteo sam da spojim kreativnost i nešto korisno. Ljudi su me znali kao kuvara, i prelazak na torte je došao prirodno, priča Marko.
Sa samo 24 godine, za kratko vreme uspeo je ono za šta su drugima potrebne godine. Već je do avgusta rasprodat, i ne stiže da ispuni sve porudžbine. Nedeljno napravi oko 40 torti. Sam osmišljava recepte, organizuje proizvodnju, nabavku, komunikaciju sa klijentima, pa čak i isporuku. Povremeno mu u pomoć priskoči jedna žena, kao i članovi porodice, ali sve najvažnije korake radi sam.
-Imam petnaestak ukusa koje redovno pravim, ali ako neko insistira na nekom drugom potrudiću se. Radim i dekoraciju, a samo zahtevnije figurice naručujem, dodaje Marko.
Poseban izazov su 3D torte, kada neko poželi automobil, motocikl ili kamion u realnom, umanjenom obliku. Za takvu tortu potrebno mu je i do 30 sati aktivnog rada. Jedna od najupečatljivijih bila je BMV torta od čak 40 kilograma i dužine skoro metar.
Marko je prvi u Šapcu koji je ponudio torte sa četiri različita ukusa, a pravi i mini tortice sa šest ukusa. Posebno je ponosan na svoj pistać-malina rolat, jedinstven po sastavu i ukusu.
Foto: Privatna arhiva
-Taj rolat postaje neki moj zaštitni znak. Za Uskrs sam napravio 120 torti i rolata, od čega čak 70 pistać rolata, kaže Marko.
Ipak, u Šapcu se tradicija teško menja. Najtraženije torte i dalje su reform, Moskva šnit i nugat malina. Marko tu klasičnu osnovu kombinuje sa modernim tehnikama i inovacijama u filovima i koricama.
Jedna od posebnih priča u njegovom radu je i torta koju je napravio za pevačicu Draganu Mirković. -Inače nemam vremena da idem na koncerte, ali kada sam čuo da dolazi Dragana ideja se odmah rodila. Otišli smo, obezbeđenje nas je pustilo na binu i uručio sam joj tortu. Snimak je postao viralan, a Dragana ga je i sama podelila, priseća se Marko.
Posao nije uvek sladak kao što deluje. Ove zime, zbog nestanka struje u Gornjoj Rumskoj, gde živi, izgubio je veliki deo proizvodnje. To se, kako kaže, svake godine dešava bar jedanput - sneg padne, struje nestane i ostanu tako i po dva dana. Ipak, Marko i za to ima razumevanja.
-Živim na Ceru, a sneg je bio vlažan. Nisam ni računao kolika je bila šteta, lakše mi je da ne znam, kaže Marko.
Izazovi postoje i u isporuci, kaže da je to često najteži deo posla. Problemi nastaju i kada svečane sale nemaju adekvatne uslove za čuvanje torti, a većina insistira na deklaraciji, što isključuje kolače iz kućne proizvodnje.
Foto: Privatna arhiva
Savet za domaćice Marko ideje nalazi na internetu, a iskustva razmenjuje sa nekoliko koleginica. Kaže da je bar deset torti „otplakao“, kada fil ne uspe ili dekoracija ne ide kako treba. -Samo ne treba odustajati. Najvažnije je da pokušaš ponovo. Ako se fil razvodni, počnem novu emulziju s malo maslaca, pa postepeno ubacujem stari fil i sve se vrati. To sam iskustvom naučio, jedna je od tajni koju Marko deli sa našim čitateljkama. Uskoro će održati kurseve preko društvenih mreža, na Instagramu i Fejsbuku.
-Slana jela mogu da se poprave, a torte ne. Kada se jednom dekoriše ili ohladi, to je to, kaže Marko. Najbliži ga u početku nisu podržavali. Smatrali su da je bolje i sigurnije da radi „za platu“. Sada, kada vide uspeh, pomažu koliko mogu.
-Navikao sam da isključim komentare i mišljenja i, ako treba, idem glavom kroz zid, zaključuje Marko sa osmehom i za kraj priznaje da kod kuće ne kuva, a i torte za goste sprema mama.