15. mart 2019.15. mar 2019.
Savez mladih Šapca: Otvoreno pismo Advokatskoj komori Šapca i Advokatskoj komori Srbije

Savez mladih Šapca: Otvoreno pismo Advokatskoj komori Šapca i Advokatskoj komori Srbije

ADVOKATSKOJ KOMORI ŠAPCA
Š A B A C
ADVOKATSKOJ KOMORI SRBIJE
B E O G R A D


Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime svih mladih grada Šapca. U ime Vaših sugrađana, koji planiraju da napuste našu zemlju u skorom roku, ukoliko u narednom periodu ne dođe do ključnih promena u državi i društvu.

Advokatura je oduvek bila prvi i poslednji stub odbrane ljudskih prava, najveći saveznik građana u borbi za pravdu i slobdu. A advokati, obavljajući ovu časnu i društveno izuzetno bitnu profesiju, predstavljaju jedan od temelja pravne države, i osnovnih uslova za postpjanje pravosuđa u jednoj zemlji.

No, prethodnih godina, svi zajedno, smo svedoci pristrastnosti sudova i sudija širom naše zemlje, samovolje javnih tužilaca, kao i političkih presuda. Ovo je nedozvoljen, i neprihvatljiv upliv politike u pravosudni sistem, koji mora biti nezavisan. Pravosuđe je danas poniženo, i gotovo svedeno na ulogu činovnika izvršne vlasti i vladajuće partije. Dok se svakim novim zakonom advokatima ograničavaju prava, i otežava opstanak u sistemu.

Ovo, sa sobom, a u kombinaciji sa brojnim drugim faktorima, povlači i propast celog društva. Građanska je dužnost svih građana Republike Srbije da stanu u odbranu svojih ljudskih, socijalnih, ekonomskih i političkih prava.

Vladajuća partija nam je nametnula obavezu, koju niko od nas nije birao, a to je da ustanemo protiv pokušaja uspostavljanja autokratije u našoj zemlji, uz suspendovanje svih institucija i ustavnih prava.

U tom smislu za naše društvo je od velike važnostiti kako će se izjasniti profesori, doktori nauka, kulturni radnici, ali verovatno najbitnije – advokati. Advokatura je ostala nema na sramno ćutanje Ustavnog suda, koji po svojoj funkciji i ulozi treba i mora da reaguje, na brojna kršenja i uzurpaciju Ustava od strane vlastodršca.

Iz ovih razloga, apelujemo na Advokatsku komoru Šapca da uputi javni poziv svim advokatima, članovima ove Komore, da se javno izjasne povodom trenutne situacije u državi, i to na taj način što će biti govornici na jednom od sledećih protesta u Šapcu.

Apelujemo na Advokatsku komoru Srbije da izda zvanično sappštenje, u kojem će jasno i oštro osuditi pokušaj fašizacije pravosuđa, i države, i tako stati na stranu naroda. A potom ovakav stav preneti i svim komorama u svom sastavu, te, dati preporuku advokatima da budu govornici na protestima #1od5miliona.

Jedan od uslova za bavljenje advokaturom jeste dostojnost za obavljanje ove profesije. Došao je taj dan kada je dostojnost stavljena na proveru, a mi, kao mladi koji su imali sreću da se rode u ovoj zemlji, se nadamo da advokati neće izdati svoje stavove i principe, odnosno da će stati na pravu stranu istorije. A ovo je, svakako, vreme koje će ostati upamćeno u istoriji.

S poštovanjem,
SAVEZ MLADIH ŠABAC

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa