Info

24. jun 2019.24. jun 2019.
Pripadnici JSO pravosnažno oslobođeni za oružanu pobunu

Pripadnici JSO pravosnažno oslobođeni za oružanu pobunu

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Milorada Ulemeka, Zvezdana Jovanovića i pet pripadnika Jedinice za specijalne operecije (JSO) od optužbe da su izvršili oružanu pobunu 2001. godine.
Presudom Posebnog odeljenja za ogranizovani kriminal Apelacionog suda odbijena je kao neosnovana žalba Tužioca za organizovani kriminal i potvrđena prvostepena presuda.

Pored Ulemeka i Jovanovića, oslobodjeni su i Veselin Lečić, Mićo Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić.

U obrazloženju presude navodi se da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je okrivljene oslobodio od optužbe da su izvršili oružanu pobuna, obzirom na to da izvedenim dokazima nije utvrđeno da su okrivljeni učinili to krivično delo.

Navodi se i da nije dokazano da predmetna dešavanja, u periodu od 9. do 17. novembra 2001. godne, predstavljaju ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti države, što je neophodan element za postojanje krivičnog dela oružana pobuna.

U presudi piše i da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da nema dokaza da su pripacnici Jedinice za specijalne operacije bili spremni da, u ostvarivanju ciljeva oružane pobune, upotrebe vatreno oružje kojim su bili zaduženi kao pripadnici Jednice i koje su nosili prilikom izlaska iz centra u Kuli.

Takodje, prema oceni Apelacionog suda, odsustvo reakcije vlasti na događaje koje su predmet optužbe, te činjenica da tadašnja Vlada nije proglasila vanredno stanje, što bi, ukoliko je u pitanju oružana pobuna bio logičan sled stvari, i to što službe bezbednosti nisu stavljene u borbenu gotovost, potkrepljuje zaključak o nedokazanosti iznetih činjenica.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je u julu 2018. godine bivše pripadnike Jedince za specijalne operacije (JSO) optužbi za organizovanje oružanje pobune 2001. godine.

Sudjenje je počelo 2012. godine, a pobuna JSO je označavana kao uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Po optužnici tužilaštva od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO je otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i tadašnjeg premijera Djindjića, da prekine pobuna.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa