Инфо

20. август 2019.20. авг 2019.
Fenix Magazin

Fenix Magazin

Зашто људи на одмору као да изгубе здрав разум?

Хрватска горска служба спасавања шаље духовита упозорења туристима у Хрватској, а сличне проблеме с непромишљеним гостима имају и у другим туристичким земљама, објавила је агенција Хина додајући да неки туристи као да оставе памет код куће пакујући се за одмор.

Италијанска туристичка атракција Ћинке тере, што је назив за пет насеља на лигуријској обали, туристима је забранила да се у папучама пењу на оближња брда, а казне су до 2.500 евра.

"Није нам циљ да попунимо буџет. Желимо да наши гости буду безбедни на излетима, да имају адекватну опрему и воду", рекао је Лука Натал, портпарол региона Ћинке тере.

Увођење казни се показало као успешно, а број повређених туриста је у драстичном паду.

Опасно може бити и на плажи. Има купача који отпливају толико далеко да немају снаге да се врате због чега дозивају у помоћ, кажу у италијанском синдикату јавних купалишта.

На Мајорки је већ неко време популаран тренд зван "балконирање". Ради се о скакању с балкона на балкон у хотелима, најчешће под утицајем алкохола или дроге. Балконирање може бити и скок у базен с неког од виших спратова. Дешавало се да се овај "тест храбрости" заврши с фаталним последицама.

Прошлог лета је било осморо мртвих, а први овогодишњи смртни случај десио се почетком јуна када је 20-годишњи Британац пао с другог спрата хотела у Магалуфу.

Жеља за савршеним селфијем туристе у Скандинавији тера на свакакве глупости.

У Норвешкој су посетиоци игнорисали ограде и забране како би ишли изузетно клизавим глечерима, док на Фарским острвима туристе морају да спасавају из опасних вода северног Атлантика које покушавају да савладају у кајацима.

На Исланду је врло популарна Фејсбук страница "Глупости туриста на Исланду", на којој се исмевају посетиоци који подцене опасности глечера и гејзира или се у изнајмљеним аутомобилма заглаве у речним коритима и блату.

Ствар је додатно погоршала недавна посета Џастина Бибера који је на Исланду снимао спот за песму "И'лл Схоw Yоу" и за потребе снимања ходао ивицом стрмог кањона и седео на ивици литице. Пошто је видео објављен, навала посетлаца је била толика да су власти морале привремено да забране приступ кањону.

Исландска туристичка организација покренула је духовиту кампању информисања туриста о опасностима и позвала их да буду пажљивији и поштују природу. Туристима су поручили да им "не треба да стварно умру како би се снимила фотографија за умрети".
Н1

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa